Nieuws

M, B en T-signs maken OV Rotterdam overzichtelijker

Openbaar vervoerbedrijf RET heeft het initiatief genomen om op OV-knooppunten waar tram, bus, metro en trein samen komen, de reiziger meer duidelijkheid te geven over de locaties van de verschillende haltes. Van ver af is straks zichtbaar waar de aansluitende bussen en trams staan, door plaatsing van duidelijk herkenbare, verlichte en draaiende letters B, T en M. Deze oplossing is de eerste in zijn soort.

Desoriëntatie van reizigers die bijvoorbeeld uit de metro bovengronds komen op een voor hen onbekend knooppunt, behoort daardoor tot het verleden. Van ver af is straks zichtbaar waar de aansluitende bussen en trams staan, door plaatsing van nieuwe, duidelijk herkenbare en verlichte signs. Er is een familie van de letters B, T en M ontworpen, die op haltes van bus, tram en metro kunnen worden geplaatst in verschillende afmetingen. Deze oplossing is de eerste in zijn soort.

 

Draaiende uitvoering

De grootste letters, geplaatst op masten, zijn van veraf goed waarneembaar, de kleinere letters zijn bedoeld voor ingangen en haltes. Solimec ontwikkelde en produceerde een draaimechanisme waarmee de leesbaarheid vanuit alle richtingen gewaarborgd is. Pedro Peters, directeur RET: “Zo kunnen reizigers vanuit alle hoeken in een oogopslag zien waar ze de tram, bus en metro kunnen nemen. De letters M, B en T worden daarmee herkenbare OV-iconen in de regio.”

 

Eerste letters onthuld

Dinsdag 1 juli onthulde wethouder Pex Langenberg de eerste signs op metrostation Kralingse Zoom. Op het busplatform is een grote B op een mast geplaatst, op het metrostation twee grote M-signs. In de naburige parkeergarage komt een kleinere M, die de route naar de metro markeert. Zo is het complexe knooppunt overzichtelijk geworden.

 

Modern design

Het ontwerp van de familie letters is voor rekening van de Rotterdamse industrieel ontwerpers van MAX designers, naar een lettertype-ontwerp van Marc Verheijen van Stadsontwikkeling Rotterdam. Het zijn fris vormgegeven en met moderne technieken vervaardigde letters, uitgerust met LED verlichting. Door hun design zijn de letters herkenbaar en goed leesbaar. Ze vormen een nieuw visitekaartje voor de RET in de stad.

 

Optimaal beheer

De signs zijn zo ontworpen dat ze aanzienlijk minder onderhoud behoeven dan letters die voor reklame worden ingezet. Uniek is het zeer duurzame draaimechanisme dat onzichtbaar in de mast is gebouwd.

 

Initiatief en samenwerking

Opdrachtgever: RET

Ontwerp van lettertype: Marc Verheijen, Stadsontwikkeling Rotterdam,

Design, engineering en projectmanagement: Thomas Linders, Marien Korthorst, MAX designers

Engineering en productie draaimechanisme: Solimec

Productie: Van Schagen, Polymess, Lens, Rena, PMF

 

Binnenkort een uitgebreider artikel over de nieuwe signs van RET Rotterdam in Verkeer in Beeld magazineDit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel