Nieuws

Brandveiligheid verweven in prefab gevelsysteem

Raymond Janssen en Robin Voerman van Byldis Prefab (voorheen Hurks prefabbeton) zijn ervan overtuigd dat prefabricage de ultieme brandveiligheid kan bieden. Project Engineer Robin Voerman BSc: “De kracht van prefab beton is dat wij al in de engineeringsfase met name de detailleringen ten behoeve van de productie én montage kunnen optimaliseren. Bovendien heb je de technische en bouwfysische detaillering perfect onder controle in de fabriek.”

Ondanks alle strenge regelgeving inzake brandveiligheid in het Nederlandse Bouwbesluit, zijn er volgens Janssen en Voerman in Nederland toch wat onderbelichte kanten als het bijvoorbeeld om brandoverslag via de spouw gaat. Een aandachtsveld dat behoorlijk is getriggerd door de brand in de Grenfell Tower in Londen. Directeur Productie, Engineering en R&D Raymond Janssen BSc: “Het is wrang dat deze tragedie de aandacht voor brandveiligheid zowel in Groot-Brittannië als in Nederland heeft doen aanwakkeren, maar dit onderwerp – met name branddoorslag via de spouw – staat nu volop op de kaart. Het heeft ook bij ons tot een extra scherpe blik geleid. We hadden het door ons ontwikkelde prefab betonnen sandwichsysteem proactief op aspecten als brandoverslag via de spouw reeds laten toetsen en beproeven. Door de gebeurtenis in London is dat onderzoek in een stroomversnelling gekomen en is het systeem geoptimaliseerd.”

Antwoord op brandveiligheid

De fabrikant levert al vele jaren prefab betonnen sandwichpanelen aan torenprojecten in Groot-Brittannië. Janssen vervolgt: “De bouwregelgeving daar is zeer streng. Compleet met een veelheid aan benodigde approved documents, theorie- en praktijktesten en controles op de bouwplaats. Jaren geleden hebben we een wind- en waterdicht systeem ontwikkeld, dat voldoet aan de veiligheidseisen. Na de brand in de Grenfell Tower was het algehele gevoel inzake brandveiligheid echter behoorlijk aangetast. Al voor de brand hebben wij ons systeem verder ontwikkeld op het gebied van brandveiligheid. We hebben Ingenieursbureau Peutz aanvullend onderzoek laten doen naar alle technische detailleringen en mogelijk zwakke plekken met betrekking tot de brandveiligheid, met name via de spouw.

Nu hebben wij naar onze mening een systeem waarbij we van ontwerp tot en met uitvoering kunnen garanderen dat het brandveilig is. Gelet op de grote woningbehoefte in Nederland en stedenbouwkundig ruimtegebrek, waarbij hoogbouwoplossingen uitkomst kunnen bieden, geeft dit systeem op voorhand de antwoorden op vragen over brandveiligheid.”


Kracht van prefab

Voerman haakt in: “Het is logisch dat je brandwerende maatregelen treft, maar als daarna bij onder andere de kozijnaansluitingen op de bouwplaats nog met licht ontvlambaar PUR-schuim wordt gewerkt om kieren te dichten, dan ontstaat daar een risico. Dit geldt ook voor ad hoc oplossingen op de bouwplaats voor andere voegen en aansluitingen. De prefab industrie kan van ontwerp tot en met montage beheersbaar bouwen. Met daarbij het voordeel dat onder geconditioneerde omstandigheden een hoge kwaliteit wordt gehaald. Zo brengen wij bijvoorbeeld door middel van ons 3D BIM-model op voorhand mogelijk risicovolle situaties in kaart.”

Natuurlijke compartimentering

Het grootste pluspunt is dat (spouw)brandveiligheid zich relatief eenvoudig laat compartimenteren in het gevelsysteem. Janssen: “Je werkt al met grote betonelementen. Dan heb je al een natuurlijke compartimentering van de gevel en de spouw. Daar is de brandoverslagpreventie perfect op af te stemmen. Het complexe bij brand is dat het overal kan ontstaan; het enige wat je kunt doen is proberen te voorkomen dat de brand zich (snel) verspreidt door een goede compartimentering aan te brengen. Die zit feitelijk al in de opzet met prefab betonelementen verweven. Voeg daar doordachte detailleringen en aansluitingen aan toe - die in de fabriek al worden gecontroleerd - dan heb je een betrouwbaar proces met als resultaat een wind- en waterdichte gevel die ook nog eens brandveilig is.”


Lerend vermogen

Nederland kan waardevolle lessen trekken uit de hoge prioriteit die in Engeland aan brandpreventie bij woontorens wordt gegeven. Voerman: “Een reeds betrouwbaar systeem is nog eens extra gecheckt op brandstrategieën. Bij het onderzoek door Peutz zijn zelfs toezichthouders uit Engeland naar Nederland gekomen om de technische en bouwfysische oplossingen te beoordelen. We hebben groen licht gekregen om door te gaan met de woontorens in Engeland. Sterker nog, diverse bouwplannen die al in andere bouwsystemen waren ontwikkeld, zijn alsnog omgezet naar prefab beton. En in Nederland zijn de bestaande woontorens en kantoortorens met dit sandwichsysteem door ons gewaarborgd. Nieuwe torens profiteren daarbij van de doorontwikkeling. Nederland kan de hoogte in. Snel, efficiënt, hoogwaardig én brandveilig. Dankzij prefabricage, waarbij kwetsbaarheden in de uitvoering vooraf in de fabriek worden weggenomen.”

Dit artikel is verschenen in B:ton nummer 1, juni 2018.Dit artikel komt uit Bton

Deel dit artikel