Nieuws

Freement, nieuw cement uit oud beton

Een zonnepaneelgedekte, energieneutrale productiehal in Zaandam is een passende locatie voor de ‘Smart Liberator’, een recent opgestarte productielijn waarin ‘schoon’ betonpuin zo slim wordt ‘gebroken’ dat er schoon grind, schoon zand en twee soorten bruikbaar cement uit worden gewonnen. De eerste soort is puur actief cement dat zich ‘verstopt’ heeft in brosse delen van het beton en een tweede leven ingaat als ‘freement’, lees: bevrijd cement. De ander is ‘uitgewerkt cement’ dat bijvoorbeeld als vulstof dient in beton.

Youri Rutte, directeur-eigenaar van de Rutte Groep, neemt na de publieke lancering van Freement door astronaut André Kuiper op de vastgoedbeurs Provada, graag even de tijd om de totstandkoming van Freement toe te lichten. 

Freement is ontstaan uit een samenwerking van verschillende partijen die op een juist moment en op een juiste locatie een slag hebben kunnen slaan in de ontwikkeling van circulair cement én circulair beton. Rutte: ”Onze nieuwe scheidingsmachine, ‘de Smart Liberator’ is al een jaar of tien geleden ontwikkeld door Koos Schenk onder de naam 'Smart Crusher', maar vond nog geen producent. Wij bouwden een energieneutrale, volledig elektrisch aangestuurde productiehal in Zaandam, voorzien van een dak waarop 19.000 m2 zonnepanelen de fabriek van energie voorzien.” De derde partner is het circulair gedreven New Horizon van oprichter Michel Baars, dat met vastgoedontwikkelaars afspraken maakt voor het ‘schoon’ slopen van beton (aanvoer) en het aanleveren van circulair beton voor de wederopbouw van projecten (afzet). Dat maakt de keten rond. De partners bundelen hun krachten in het Urban Mining collective en verwoorden hun missie in de slogan: ‘Wij slopen niet, wij oogsten'.”

Smart Liberator

Kern van de cementoogst vindt plaats in de Smart Liberator. Rutte: “Schoon betonpuin gaat er in, waarna het via verschillende processen wordt gescheiden in ‘schoon’ zand, ‘schoon grind’, ‘actief cement’ dat als freement opnieuw een cementfunctie krijgt in beton, en niet-actief cement dat als vervanger dient voor vliegas en als vulstof terugkeert in beton.

Bijzonder aan deze ‘oogstmachine’ is dat het actief cement opspoort in brosse delen van het betonpuin en zo een tweede toepassing mogelijk maakt, zonder CO2-uitstoot en met veel lagere transportkosten. We hebben in eigen beheer testen gedaan en leveren een goed product met 100 procent gerecycled zand en grind en een lagere toevoeging van cement, naast het deel ‘bevrijde’ freement.” 

Hoe reageert de cementwereld op deze oogstmachine? “Met gemengde gevoelens”, zegt Rutte. “Wij hopen dat de we niet de enige zijn die zo’n machine aanschaft. Dat zou kunnen betekenen dat de cement- en betonproductie op basis van natuurlijke grondstoffen beduidend kan dalen.”Dit artikel komt uit BouwCirculair

Deel dit artikel