Nieuws

Letselongevallen van fietsende 50-plussers

SWOV onderzocht 41 fietsongevallen waarbij 50-plussers ten val waren gekomen tegen een obstakel waren gebotst of tegen een andere fietser of een brom- of snorfietser waren gebotst. Dit leverde acht verschillende ongevalsscenario’s op; van fietsers die vallen tijdens het afstappen tot fietsers die verrast worden door een paaltje op het wegdek en fietsers die met elkaar in botsing komen doordat iemand wordt ingehaald op het moment dat hij/zij naar links wilde afslaan.

 

De scenario’s laten zien hoe dergelijke fietsongevallen met 50-plussers ontstaan en welke aspecten van rijbaan of fietspad, gedrag en voertuig daarbij een rol spelen.


SWOV beveelt op basis van dit onderzoek maatregelen aan voor een veiliger fietsinfrastructuur, oudere fietsers zich meer bewust te laten zijn van wat men nog kan en daarop hun fiets te laten aanpassen.


Nationaal Fietscongres

Op het Nationaal Fietscongres wordt uitgebreid aandacht besteed aan fietsveiligheid. Onder meer door de sessie over het vergevingsgezinde fietspad maar ook door een interessante workshop die het SWOV verzorgt. Kom ook, schrijf u inDit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel