Nieuws

Zo gaat Zwols stationsgebied eruitzien

Boskalis, Kraaijvanger Architects en Maxwan A+U hebben de aanbesteding gewonnen voor de vernieuwing van het stationsgebied van Zwolle. Het ontwerp voor de fietsenstalling en stationsomgeving is op 3 oktober onthuld.

De gemeente Zwolle start nu met de bouw van de fietsenstalling. Het gaat om een ondergrondse fietsenstalling die plaats biedt aan 5475 fietsen. De fietsenstalling heeft ongeveer de grootte van een voetbalveld en komt onder het huidige Stationsplein. Niet alleen de fietsenstalling, ook de openbare ruimte rondom het station en het Stationsplein zelf wordt opnieuw ingericht. 


Ontwerp en afbeeldingen: Kraaijvanger Architects en Maxwan A+U


Het bouwproject maakt onderdeel uit van het Ontwikkelperspectief Station Zwolle waarin de gemeente Zwolle, provincie Overijssel ProRail en NS hun gezamenlijke ambitie voor het stationsgebied tot 2025 hebben beschreven. Samen met regionale overheden en NS verbetert ProRail fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. NS gaat de nieuwe rijwielstalling exploiteren. 


De fietsenstalling is ontworpen als een stedelijk souterrain waarbij een ruime opzet, overzicht en overvloedig licht orgen voor optimale functionaliteit, comfort en veiligheid. Daglicht en natuurlijke groenvlakken reiken tot diep in het souterrain. Aanwezige lamp-armaturen gaan pas branden wanneer het buiten te donker is. 

 

 
Ontwerp en afbeeldingen: Kraaijvanger Architects en Maxwan A+U


Via het plein kunnen reizigers straks snel en veilig van en naar het station komen. De ruime opzet, korte routes en logische splitsing tussen voetgangers, fietsers en auto's zorgen voor een optimale doorstroming. Het plein krijgt een volledig nieuwe inrichting: een spiegelvijver met daklicht, groenvakken met bomen en zitranden maken het tot een plek waar mensen graag verblijven. De drie ingangen naar de fietsenstalling gaan op in het ontwerp van het plein en zorgen zo voor een naadloze verbinding tussen de buitenruimte en de kelder. 

 


Ontwerp en afbeeldingen: Kraaijvanger Architects en Maxwan A+U


Het nieuwe stationsplein is naar verwachting in 2020 gereed. Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel