Nieuws

Speeleiland ZandZieBar, gezaagd uit tonnen eikenhout

Zonder technische tekening of vastomlijnd plan, maar met een vast budget en creatieve geest is afgelopen jaar een natuurlijk speeleiland op het Strandpark Slijk-Ewijk gecreëerd. Een gesprek met de aannemer, Jaap Hielema uit Soesterberg.

Hielema is geen vergaderdier. Vindt hij zonde van de tijd. Liever brengt hij die tijd buiten door, werkend aan een project. “Het klinkt misschien gek in Nederland, maar ik ben ervan overtuigd dat ik de mooiste resultaten bereik zonder vastomlijnde plannen. Het mooie daarvan is: als ik iets heb gecreëerd wat ik niet mooi vind, dan kan ik het zonder ruggespraak weer weghalen. Die werkwijze bevalt me wel.”

Van de één op de andere dag

Neem het speeleiland ZandZieBar op het Strandpark Slijk-Ewijk. Hielema liet 250 ton eikenhouten boomstammen aanrukken, een graafmachine en een kettingzaag en dat was het. Van de één op de andere dag begon hij. De opdracht van recreatiepartij Uiterwaarde was om een natuurlijk speeleiland te creëren. En dat deed Hielema. Een paar speelattributen liet hij intact, zij het in opgeknapte vorm: hij verving de populaire kabelbaan door een nieuwe en knapte het trekpontje op.

Veel speelaanleidingen 

De rest van het bijna één hectare grote eiland vulde Hielema in met zijn creativiteit. Van de boomstammen zaagde hij onder andere een schuin loopplatform, een bomentunnel en een stammendoolhof. “Ik heb een parcours met vooral speelaanleidingen gemaakt”, legt de aannemer uit. “Door deze speeluitingen kunnen kinderen lekker rennen en vliegen, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat er iets kapot gaat.”

 

In mei 2016 opende speeleiland ZandZieBar. Opdrachtgever Uiterwaarde is uitermate tevreden: “Het eiland is inmiddels een druk bezochte speelplaats geworden voor kinderen uit de wijde omgeving”.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel