Nieuws

Milieuvriendelijke stadslogistiek hoog op agenda

Bedrijven, steden en de Vlaamse overheid gaan er alles aan doen om de stadslogistiek milieuvriendelijker in te steken. Gezien de stadslogistiek verantwoordelijk is voor een kwart van de CO2-uitstoot, moet hier volgens deze partijen wat aan gedaan worden.

Om de leefbaarheid in de steden te behouden en dit niet ten koste te laten gaan van de bevoorrading, wordt gezocht naar manieren om de distributie efficiënter en milieuvriendelijker te laten verlopen, schrijft Het Laatste Nieuws. Bestelwagens zouden bijvoorbeeld op bepaalde plekken kunnen worden vervangen door cargofietsen of elektrische voertuigen.

Green Deal

De partijen tekenden hier op 2 april jl. een Green Deal voor. Het gaat om een vrijwillige overeenkomst waarvan de resultaten niet bindend zijn. De partners gaan er wel voor om binnen drie jaar tenminste één groene actie op touw te zetten. Zo zijn er wensen om fietsenstallingen te verbeteren om fietsen aantrekkelijker te maken, en wordt nagedacht over een intern klimaatteam dat zich met duurzame logistiek bezighoudt. De deal heeft een looptijd van tenminste drie jaar. Het is de zevende Green Deal in Vlaanderen.

Stadslogistiek kan nog veel slimmer

In het laatste magazine van Biind, een van de andere titels van Acquire, schreef Walther Ploos van Amstel een blog over zero-emissie stadslogistiek, en hoe dat volgens hem nog vijf keer slimmer moet én kan. Daarnaast schreef Verkeer in Beeld afgelopen week een artikel over onze hoofdstad, die een pilot heeft uitgevoerd met CO2-neutraal afvaltransport. Lees hier de resultaten. Dit artikel komt uit ReScape

Deel dit artikel