Nieuws

Spitsmijders zuidelijke ringweg in Groningen worden beloond

Automobilisten die geregeld over de zuidelijke ringweg in Groningen rijden, maken kans op cadeaus tot 275 euro. Wat ze daarvoor moeten doen? De auto laten staan in de avondspits en op zoek gaan naar alternatieve vervoersmiddelen.

De campagne Gafilevrij van Groningen Bereikbaar richt zich op automobilisten die geregeld over de zuidelijke ringweg rijden tussen het Julianaplein en de Europaweg. Over een periode van acht weken is iedereen die over het traject reed geregistreerd. “Dat hebben we natuurlijk wel gedaan volgens alle privacyvoorwaarden”, begint Diny Pestman van Groningen Bereikbaar te vertellen. “Bestuurders die gemiddeld één keer per week over het traject rijden, kunnen zich op gafilevrij.nl registreren.”

App downloaden

De deelnemers kunnen vervolgens de TimesUpp app downloaden. “Via locatie-bepalingen van de app kunnen we zien waar mensen gereden hebben. Omdat we alle gebruikers geregistreerd hebben in een periode van acht weken, weten we hoe vaak iemand normaal gesproken per week over het traject rijdt.”

Door over te stappen op de fiets of het openbaar vervoer, af en toe thuis te werken of buiten de avondspits te reizen verdienen automobilisten credits. “Als uit onze registratie bijvoorbeeld blijkt dat iemand in plaats van drie keer maar één keer in de avondspits over de zuidelijke ringweg gereden heeft, verdient diegene twee credits.” De credits kunnen weggebruikers vervolgens uitgeven bij fietsenwinkel.nl, fonq.nl of aan ov-tegoed.

Minder auto's op de ringweg

Het project is in het leven geroepen omdat er werkzaamheden gepland staan op de zuidelijke ringweg. De druk op de avondspits moet naar beneden zo klinkt het vanuit het Groningse. “Maar het hogere doel is uiteindelijk dat mensen beter nadenken hoe ze naar de stad reizen en dat er permanent minder auto’s op de ringweg zijn”, besluit Pestman.Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel