Nieuws

Ector Hoogstad Architecten ontwerpt in Groningen universiteitsgebouw

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bouwt de Zernikeborg, een gebouw voor Beta-technisch onderwijs en onderzoek. De Zernikeborg, met een huid van aluminium lossagnes (leien), bestaat uit drie aaneengeschakelde V-vleugels. Het ontwerp is van Ector Hoogstad Architecten. Tussen 2016-2022 wordt de Zernikeborg in twee bouwfases gerealiseerd op de Zernike Campus Groningen als opvolger van het verouderde gebouw ‘Nijenborgh 4’.

 

Indrukwekkend

De Zernikeborg wordt de plek voor hoogstaand fundamenteel en toegepast onderzoek waar topinstituten als het Engineering and Technology Institute Groningen, het Zernike Institute for Advanced Materials, het Stratingh Institute for Chemistry, het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute, het Van Swinderen Institute, het Kapteyn Astronomical Institute en SRON zullen huisvesten. De afmetingen zijn indrukwekkend: met ruim 62.000 m2, een totale lengte van 260 meter en een breedte van 63 meter wordt dit het grootste gebouw op de Zernike Campus Groningen.


Vijf verdiepingen hoog

Het ontwerp door  Ector Hoogstad voorziet in een gebouw van vijf verdiepingen hoog met bovenop een installatielaag voor de enorme luchtbehandelingskasten. Het is bedoeld voor onderwijs en onderzoek voor zo’n 1.000 bachelorstudenten, 450 masterstudenten en 840 medewerkers. In de fietsenkelder is daarom plek voor ruim 1.000 fietsen. Naast veel laboratoria is flink wat ruimte voorzien voor practicumonderwijs. In totaal komen er ongeveer 450 zuurkasten, zo´n 3km aan labtafels en 30 laserlabs in het gebouw.

 

Duurzaam en aardbevingsbestendig ontwerp

De Zernikeborg is ontworpen aan de hand van duurzame en aardbevingsbestendige ontwerpprincipes. Zichtbare maatregelen zijn bijvoorbeeld de 900 m2 aan zonnepanelen bovenop het dak. Ook wordt fors ingezet op het besparen van energie, onder meer door zelfsluitende zuurkasten, aansluiting op twee bronnen voor warmte-koude-opslag (WKO) en het toepassen van warmtewisselaars. Naast constructieve aanpassingen zijn de aardbevingsmaatregelen onder meer terug te vinden in de keuze voor lichte materialen, zoals een kunststof luchtkussendak boven het atrium (in plaats van een glazen dak) en de aluminium composiet beplating aan de buitengevel.




Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel