Nieuws

Conditie sporttoestellen ondermaats

Versleten banken, gescheurde kastdekken en afgekeurde wandrekken: een kwart van de Nederlandse gymdocenten zegt ontevreden te zijn over de staat van de toestellen in de gymzaal.

Ze kunnen hun lessen niet naar behoren uitvoeren, mede vanwege de aanwezige veiligheidsrisico's, schrijft RTL Nieuws. Meer dan de helft van de ondervraagde gymdocenten geeft aan dat zij meer dan eens met afgekeurde toestellen hebben gewerkt. Dat blijkt uit een enquête die RTL Nieuws uitvoerde in samenwerking met de  Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding, afgekort KVLO.

Noodgedwongen gebruik afgekeurde toestellen

Een van die docenten is Rob van Schadewijk. Hij gebruikt sommige materialen die al sinds de zomervakantie officieel afgekeurd zijn, zo zegt hij tegen RTL. "Zo lang ze niet een te groot gevaar voor de veiligheid vormen, moet ik ze wel gebruiken. Anders blijft er geen gymles meer over", aldus Schadewijk.

Inspectie

RTL Nieuws onderzocht de inspectierapporten van bijna 1000 gymzalen in 61 gemeenten. In deze rapporten wordt de kwaliteit van alle aanwezige speeltoestellen geïnspecteerd. Van de 160.000 gekeurde materialen, werden er bijna 9000 afgekeurd. Inspecteurs adviseren de afgekeurde materialen per direct uit de gymzaal te verwijderen.

Grote regionale verschillen

Het aantal afgekeurde toestellen verschilt sterk per regio. Zo blijkt dat in Eindhoven bijvoorbeeld veel meer toestellen worden afgekeurd dan in plaatsen als Maastricht en Zoetermeer. Daarnaast blijkt dat het afgekeurde materiaal lang niet altijd uit de zaal wordt verwijderd. Zo vond RTL Nieuws bij zo'n 30 zalen alleen al 1000 toestellen die een jaar eerder ook al werden afgekeurd. 


De KVLO schrikt van dit aantal en noemt dit 'zorgwekkend'. "Iedere onveilige gymzaal is er een te veel", stelt Sandra Roelofsen, een van de organisatoren van het onderzoek. Zij is dan ook van mening dat de vervanging van de afgekeurde toestellen op korte termijn moet gebeuren. "Daarmee garanderen we veiligheid. Het is zorgelijk te noemen dat de adviezen, die gegeven worden in de inspectierapporten, niet altijd door gemeenten worden opgevolgd. Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel