Nieuws

Volledig glazen gevel Triodos bereikt hoogtepunt

Het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen heeft een nieuw fase bereikt. De compleet glazen gevel is gesloten.

Het kantoorgebouw dat de bank ontwikkelt in samenwerking met projectontwikkelaar EDGE Technologies, is straks een boegbeeld voor duurzaam bouwen. Het gebouw bestaat uit drie torens met twee, drie en vijf verdiepingen met een unieke duurzame houten constructie, afgedekt met groene daken en omhuld met een volledig glazen gevel die bestaat uit 1280 glaspanelen.

Transpirante gevel voor optimaal zicht

Voor het technisch ontwerp werkt hoofdaannemer J.P. van Eesteren samen met gevelspecialist Octatube. Het ontwerp van duurzaamheidsarchitect Thomas voorziet in een transparante gevel voor optimaal zicht binnen het volledige gebouw én op de natuur rondom het pand. Die transparantie wordt bereikt door te werken met glaspanelen die zo sterk zijn dat ze zonder kozijn een grote overspanning kunnen maken. Het zijn triple glaspanelen die voor het merendeel geen achtergrondconstructie hebben, voor maximale transparantie. De gevel is een zelfdragende glasgevel die door een staalconstructie wordt gekoppeld met de houten vloerconstructie. 
Met de houten constructie, groene daken, WKO-installatie, hoge isolatiewaarde en 3300 m2 aan zonnepanelen op de overdekte parkeerplaatsen, behaalt het gebouw de BREEAM-NL Outstanding-certificering. De gevel speelt hierin een grote rol dankzij het triple glas, de glascoating, maar ook het logistieke proces eromheen. 


Naast montage is demontage van de verschillende onderdelen van het pand net zo belangrijk. Het gebouw is integraal ontworpen in BIM. Er is in het ontwerp al rekening gehouden met het feit dat nagenoeg het hele gebouw op termijn gedemonteerd moet kunnen worden. Alle onderdelen worden geregistreerd in een Madaster-materialenpaspoort, zodat ze altijd te identificeren zijn voor hergebruik. Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel