Nieuws

Nu experimenteren in Rotterdam voor de stad van morgen

Rotterdam experimenteert om de mogelijkheden voor ‘de stad van morgen’ te onderzoeken. PARK(ing) Day, Happy Streets, fietsvlonders of het Flying Grass Carpet. Het zijn allemaal voorbeelden van aanpassingen waarbij steeds een tijdelijk ander gebruik van een plein, een straat of een parkeerplaats centraal staat. Deze projecten zijn onderdeel van het Places for people experimenten programma.

Het doel van de gemeente is om plekken in de Rotterdamse binnenstad te verbeteren. De experimenten laten op korte termijn de effecten van nieuwe situaties zien en testen de mogelijkheden voor de toekomst.

Samen de stad maken

Bij alle projecten is er sprake van samenwerking. Geen opgelegde plannen vanuit de gemeente. De plannen komen samen, daar waar actieve bewoners, ondernemers en de gemeente elkaar ontmoeten en samen de stad maken. Daarbij gaat het niet alleen om de (middel)lange termijn ambitie van de gemeente. Maar om de ‘energie’ uit de stad. Waar willen bewoners of ondernemers zelf aan de slag?

Lange termijn doelen en korte termijn acties

Make it Happen, zo benoemt Rotterdam de experimentele aanpak. De veranderingen zijn altijd gekoppeld aan de lange termijn doelen van de gemeente zoals de Binnenstad als City Lounge en het Stedelijk Verkeersplan. Mensen staan centraal, met steeds meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Het verbeteren van de luchtkwaliteit, verkeersveiligheid en prettige routes spelen een belangrijke rol.

 

Rotterdam heeft een PDF gemaakt met een overzicht van de experimenten die zijn uitgevoerd. Laat u inspireren door het document. U kunt het hier downloaden

Deel dit artikel