Nieuws

Utrecht heeft bushokjes met sedumdak

De gemeente Utrecht heeft een primeur: in de stad zijn bushokjes geplaatst met sedumdak. Het gaat om meer dan 300 abri's die zijn voorzien van een plantendak om de biodiversiteit te vergroten.

De sedumplanten die op het dak geplaatst zijn, zijn aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Epsilon produceerde de bushaltes in opdracht van Clear Channel. Hierbij maakte het bedrijf gebruik van Mobiroof-cassettes. Het project kreeg volop aandacht in verschillende Europese media en kwam ook in het nieuws in Afrika en Noord-Amerika. Groenspecialist Mobilane heeft onlangs ook bushokjes in het Zweedse Helsingsborg voorzien van Mobiroof-cassettes.

Mobiroof

Alexander Ilsink, directeur van Mobilane over het sedumdak: "Voor de realisatie van de groene daken op de bushokjes is gebruik gemaakt van Mobiroof: een kliksysteem van kant en klare cassettes met een mix van zes tot acht verschillende sedumplanten. De vetplantjes kunnen goed tegen droogte en vragen daarnaast nauwelijks onderhoud. Het sedum vangt fijnstof af en verbetert zo de luchtkwaliteit in de stad. De cassettes vangen tevens regenwater op, waardoor de straten minder snel blank staan na hoosbuien."

Groene ambitie

De gemeente Utrecht wil de woonkwaliteit verbeteren door het toevoegen van groen. Planten, bomen en struiken maken de stad leefbaar en zijn daarbij aantrekkelijk voor bezoekers en het leefmilieu. De duurzame bushokjes sluiten aan bij de ambitie om een groene, sociale stad te worden.  Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel