Nieuws

Zaha Hadid Architects verbindt stad met haven

Tallinn, de hoofdstad van Estland, is de laatste jaren een van de snelst groeiende havens in Europa. De haven de laatste jaren veel succes als vervoershub voor onder andere cruiseschepen, maar ook voor de transportsector. In 2016 lanceerde havenbedrijf Port of Tallinn een competitie om stad en haven beter met elkaar te verbinden, gewonnen door Zaha Hadid Architects.

De Oude Stad van Tallinn staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  Dit vooral om het feit dat het een van de best behouden Middeleeuwse steden van Europa is. Tegelijkertijd is de hoofdstad van Estland één van de grote leiders op het gebied van digitale technologie. Het zogeheten Masterplan 30 van Zaha Hadid Architects moet het ‘oude en nieuwe Tallinn’ nader tot elkaar brengen. Daarbij moet ‘zee en stad’ weer beter met elkaar worden verbonden. Zo worden er bijvoorbeeld routes aangelegd tussen de haven en de stad, zodat bezoekers via een cruiseschip of lopend de stad vanaf de haven beter kunnen bereiken.

 


Credit: Zaha Hadid ©

 

De stad moet op meerdere vlakken de stad aantrekkelijker maken. Voor het jaarlijks aantal bezoekers, dat ligt rond de vijf miljoen, moeten verschillende voorzieningen zoals entertainment, hotels en cultuur worden geoptimaliseerd. Het voetgangersgebied van Tallinn zal worden omringd door cafés en restaurants.

Verbinding van stadsdelen

De directeur van Zaha Hadid Architects, Ginaluca Racana, zegt vereerd te zijn om voor het project te werken. ,,Het is fantastisch om samen te kijken naar oplossingen voor de essentiële verbinding van Oud en Nieuw Tallinn. Mede door het netwerk van voetpaden en de nieuwe transportverbindingen kan de haven meer en beter worden verbonden met het originele Tallinn.’’

 
Als alles volgens planning verloopt, is Masterplan 30 eind 2017 gereed.

 


Credit: Zaha Hadid ©Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel