Nieuws

Auto's maken plaats voor kinderwagens in Pontevedra

Het centrum van de Spaanse stad Pontevedra had te lijden onder het vele verkeer. Stadspleinen hadden vaak meer weg van parkeerplaatsen. Daar moest wat aan gedaan worden. In de laatste twintig jaar is het beeld van de binnenstad drastisch veranderd. Tegenwoordig spelen er kinderen op de stadspleinen en zijn de auto’s vervangen door ouders met kinderwagens.

Pontevedra ligt in het noorden van Spanje in de regio Galicië. Sinds 2000 is het voetgangers first in de stad en werd het centrum ingericht vanuit het oogpunt van kinderen. “We willen graag dat kinderen overal in de stad kunnen spelen, welk spelletje ze ook maar bedenken”, zegt burgemeester Cesar Mosquera. Het beleid van de laatste twintig jaar heeft veel gevolgen gehad voor de bevolking. De voornaamste: Het eens wegkwijnende historische hart van de stad, is nu een aangename plek voor papa’s, mama’s en hun kroost. Het resulteerde in één groot voetgangersgebied in het centrum.

Parkeerplaatsen weggehaald

Opvallend gegeven is dat auto’s niet verboden zijn in de binnenstad. Inwoners met een privégarage, bezorgauto’s, de hulpdiensten en mensen die in de stad moeten zijn om iets of iemand op te halen of weg te brengen zijn vrij om het centrum te betreden. Maar het stadbestuur heeft er wel voor gezorgd dat autogebruik niet gestimuleerd wordt. Bijna alle parkeerplaatsen langs de straten in het centrum zijn verdwenen. “We kwamen er achter dat zestig procent van de voertuigen rondjes reden om een parkeerplek te vinden in het centrum. Sinds er geen parkeerplaatsen meer zijn, zien we dat mensen de auto niet meer meenemen of het voertuig parkeren buiten het centrumgebied”, zo zegt burgemeester Mosquera.

Minder CO2-uitstoot

In totaal 669,000 vierkante meter voetgangersgebied heeft Pontevreda. Het aantal auto’s in de binnenstad nam met 77 procent af en de C02-uitstoot verminderde met 66 procent. Daarnaast daalde het criminaliteitscijfers naar 27 misdrijven per duizend inwoners, het laagste aantal ooit in de Spaanse stad.

 

 Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel