Nieuws

Gent inspiratie Lichtplan Nijmegen

Het college heeft besloten voor heel Nijmegen een Lichtplan op te stellen met als doel een samenhangend beeld rond sfeerverlichting en openbare verlichting. Inspiratiebron is Gent, waar het lichtplan een aanzienlijke energiebesparing en toerismetoename heeft opgeleverd.

Gent inspiratie Lichtplan Nijmegen

 

Vorig jaar heeft de gemeenteraad al het beleidsplan Zicht op Nijmeegs Licht vastgesteld, waarin kaders voor het beleid rond openbare verlichting vastgesteld zijn. Het Lichtplan sluit hierop aan en maakt het mogelijk het gevoel van veiligheid te vergroten, kosten voor beheer en onderhoud te beperken en een stimulans te geven aan de uitstraling van de stad.  

Gentse inspiratie


Het college laat zich bij het opstellen van het Lichtplan inspireren door de Belgische stad Gent, waar een soortgelijk project heeft geleid tot een substantiele energiebesparing en een grote toename van het aantal toeristen. Uiteraard is de situatie in Nijmegen anders, maar ook hier ziet het college kansen. Door samenhang tussen sfeerverlichting en openbare verlichting kan materiaal en energie bespaard worden. Daarnaast verwacht het college dat de uitstraling van Nijmegen sterk zal verbeteren, wat een economische stimulans voor de stad kan opleveren. Het Lichtplan zal zich niet beperken tot de binnenstad, maar ook bij projecten buiten het centrum kijkt het college naar mogelijkheden.


Samenwerking Stichting De Verlichting


In Nijmegen houdt Stichting De Verlichting zich al sinds 2005 bezig met verschillende lichtprojecten, zoals bijvoorbeeld de aanlichting van de St Stevenstoren. De gemeente heeft al langer contacten met de Stichting en deze zal nauw betrokken worden bij het opstellen van het Lichtplan.

Stap voor stap realisatie


Het Lichtplan is in het najaar gereed. Daarna is het de bedoeling stap voor stap tot realisatie over te gaan. Bij het opstellen zullen ondernemers en burgers van Nijmegen om hun mening gevraagd worden. Het resultaat van het gehele proces aan het eind van het jaar moet een Lichtplan zijn waarin de mogelijkheden en kansen voor Nijmegen visueel weergegeven zijn.
 

Bron: Gemeente Nijmegen

 

 

Deel dit artikel