Nieuws

Loslatende voegen in nieuwe parkeergarage in Kampen

Twee keer in korte tijd is er een stuk voegmateriaal in het plafond van de nieuwe parkeergarage Buitenhaven in Kampen losgeraakt. “Ontzettend vervelend deze situatie”, zo zegt wethouder Geert Meijering van de gemeente Kampen.

Donderdag kwam er voor de tweede keer in korte tijd een melding van vallend voegmateriaal. Hierop heeft de aannemer vrijdagochtend een inspectie uitgevoerd. De losse stukken zijn verwijderd. Uit voorzorg zijn onder alle voegen in het middengebied latten aangebracht om eventueel verder vallend materiaal te voorkomen. Aannemer Hegeman komt op korte termijn met een structurele oplossing om de voegen te herstellen. De parkeergarage kostte 1,9 miljoen euro meer dan begroot. De bouw ervan lag maandenlang stil omdat werknemers ziek werden en huizen in de omgeving schade ondervonden. In december 2018 werd de parkeergarage officieel geopend. 

Geen instortingsgevaar

De nieuwe parkeergarage kan niet instorten door de loslatende voegen, zo zegt Pieter Plass algemeen directeur van Centraal Bureau Bouwbegeleiding in Arnhem tegen de Stentor. “Het is natuurlijk vervelend, ziet er eng uit en het is niet fijn als jouw auto er staat, maar het is vooral een esthetisch probleem. Voor de constructie van de parkeergarage is het niet van belang”, aldus de betonexpert. De zogenoemde dilatatievoegen zijn los komen te zitten, zo zegt Plass. Die vangen het krimpen en rekken van grotere betonplaten op. “Maar het mag er natuurlijk niet uitkomen. Alle voegen die los zitten, moeten er direct uit en gerepareerd worden, zodat het wel blijft zitten.” 

Tijdelijke maatregelen

“Dit verwacht je niet bij een garage die pas vier maanden in gebruik is”, zegt wethouder Meijering. “We willen geen enkel risico dat de veiligheid van de gebruikers in het geding is of dat er schade aan hun auto’s ontstaat. Vooruitlopend op een definitieve oplossing zijn daarom nu tijdelijke maatregelen getroffen om de risico’s uit te sluiten.” De exacte oorzaak moet nog door de aannemer onderzocht worden. De constructieve veiligheid is niet in het geding.

Scheuren in bovendek

Naast de loslatende voegen zijn er in het bovendek flinke scheuren zichtbaar. Het is normaal dat er scheuren ontstaan, zo zegt de gemeente. De vraag is wel of de scheuren binnen de normaal acceptabele toleranties blijven. “Ook dat gaan we zo snel mogelijk samen met de aannemer onderzoeken”, zo zegt de gemeente Kampen.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel