Nieuws

Mobiele, lichtgewicht voetgangersbrug wint Duurzaamheidsprijs Staal 2014

De EventBridge wint de Duurzaamheidsprijs Staal 2014. Het ontwerp is van Frank de Groof van EventBridge BV. Movares was verantwoordelijk voor de technische uitwerking.

 

 

De bedenker van de innovatieve, verplaatsbare voetgangersbrug is Frank de Groof van EventBridge BV. Een team van Movares zorgde voor het ontwerp en de technische uitwerking. De EventBridge wordt onder andere ingezet als voetgangersbrug bij sportevenementen zoals wielerwedstrijden. Bij dit soort evenementen kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als toeschouwers het parcours oversteken. Een brug als tijdelijke ongelijkvloerse kruising is dan een oplossing. Organisatoren kiezen echter alleen voor een tijdelijke brug als deze snel en eenvoudig kan worden opgezet en afgebroken, omdat anders de kosten te hoog worden.

 

Losse stalen onderdelen die met eenvoudige pen- en gatverbindingen in elkaar worden gezet

De Groof begreep dat en stelde daarom twee eisen aan het ontwerpteam: de brug moest met twee tot drie man en een kraan in twee uur kunnen worden opgebouwd en alle onderdelen van de brug moesten met één vrachtwagen kunnen worden vervoerd. Om aan deze eisen te voldoen heeft Movares gekozen voor een beperkt aantal losse stalen onderdelen die met eenvoudige pen- en gatverbindingen in elkaar worden gezet. Verder is veel aandacht besteed aan het beperken van de afmetingen en het gewicht van de onderdelen om te zorgen dat ze allemaal op een vrachtwagen passen.

 

Uiteindelijk heeft dat geleid tot vier hoofdelementen: een bruglichaam, poten, trappen en enkele schoren. Deze onderdelen kunnen op de grond worden geassembleerd, waarna een kraan de brug optilt en binnen een paar minuten op zijn plek zet.

 

De EventBridge heeft een maximale overspanning van 14 meter en een doorrijhoogte van 4,6 meter. De trappen kunnen zowel in het verlengde als dwars op bruglichaam worden aangebracht. Door de modulaire opbouw kunnen eenvoudig verschillende bruggen naast of achter elkaar worden geplaatst.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel