Nieuws

Gemeenten gaan miljoenen bezuinigen op wegen

Uit een enquête van Nieuwsuur blijkt dat gemeenten het komend jaar miljoenen willen bezuinigen op het onderhoud van wegen. Ten minste 42 van de 197 gemeenten die reageerden willen bezuinigen. Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland, waarschuwt voor de negatieve gevolgen.

Verlaging kwaliteitsniveau wegen

De gemeenten Leiden, Nijmegen, Venlo, Haarlem en Kampen spannen de kroon. Zo bezuinigt Leiden 2,6 miljoen euro, Nijmegen 1,3 miljoen euro en Venlo 810.000 euro. Belangrijk om hierbij te weten is dat gemeenten 90 procent van alle wegen in Nederland beheren. Haarlem moet vanwege de bezuiniging zelfs het kwaliteitsniveau van het onderhoud van de wegen in de gemeente verlagen.
 

“We moeten in Haarlem tien miljoen euro bezuinigen. En dan is beheer en onderhoud van wegen een aspect van de bezuinigingen,” aldus wethouder Sikkema. “Dit betekent dat de stad er minder mooi uit gaat zien; asfaltwegen waar normaal gesproken meteen een hele mooie nieuwe laag op wordt gelegd, daar worden nu alleen de gaten vervangen. Dus er wordt echt gezocht naar kortetermijnoplossingen die minder duur zijn.”
 

Goedkoop blijkt duurkoop 

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwen Nederland laat weten dat de bezuinigingen niet alleen slecht zijn voor de werkgelegenheid in de bouwsector, maar ook voor de economie in het algemeen: “Een goed investeringsklimaat is gekoppeld aan een goed infrastructuur. Deze bezuinigingen hebben een negatief effect op gemeenten en zullen het economische herstel temperen.”
 

“Er zijn vaak grote bedragen gereserveerd voor de infrastructuur, dus dat zijn op papier makkelijke bezuinigingen,” vervolgt Verhagen. “Weinig onderhoud plegen lijkt goedkoop, maar het zal duurkoop blijken.”


Bericht afkomstig van Nieuwsuur. U leest het volledige bericht, inclusief onderzoeksresultaten, hier.Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel