Led belangrijkste technische ontwikkeling

maandag 6 november 2017
timer 2 min
Nog even, dan is het zover: het Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht in Putten. Daar wordt de OVL-monitor 2017 van OVLNL gepresenteerd. Hier het tweede voorproefje.

Led

Wat is de belangrijkste technische ontwikkeling in de wereld van de openbare verlichting op dit moment? De respondenten vanuit de overheden (90) en de marktpartijen (55) zijn eensgezind. Led staat op 1. Dit zien we ook terug bij de aanschaf van nieuwe verlichting. Bij maar liefst 91% van de respondenten van de overheden is 91 tot 100% van de nieuwe verlichting led. Kortom: bijna alle openbare verlichting die men op dit moment aanschaft is led.

 

Dat gaat dus hard, zou je zeggen, heel hard. Maar een nuancering is op zijn plaats. Dat blijkt uit de vraag ‘hoeveel procent van uw OVL is voorzien van led?’. Bij 76% van de respondenten is op dit moment minder dan 25% van de OVL voorzien van led. Bij 28% is zelfs minder dan 10% voorzien van led. Nog lang niet alle OVL is dus led.


Belemmeringen bij de overstap naar led

Aan zowel overheden als marktpartijen is gevraagd wat de belangrijkste belemmering is bij de overstap naar led. De antwoorden zijn verrassend. Bij de overheden zegt maar liefst 84% van de respondenten dat er in haar/zijn organisatie geen belemmeringen zijn bij de overstap naar led. 10% noemt de kosten een belemmering, 4% de betrouwbaarheid en 2% de lichtkwaliteit. Bij de marktpartijen ziet slechts 45% geen belemmeringen. 25% noemt hier de kosten als belangrijkste belemmering, 11% de betrouwbaarheid en 11% de lichtkwaliteit.

 

De OVL-monitor van 2016 gaf een vergelijkbare uitkomst. Dat maakt nieuwsgierig:  zijn er meer belemmeringen dan respondenten van overheden aangeven? Of zien de respondenten van de marktpartijen meer belemmeringen dan er in werkelijkheid zijn?!


Meer weten?

Op 16 november presenteren we op het congres de belangrijkste resultaten van de OVL-monitor van OVLNL. Mis het niet!