Nieuws

Aantal fietsers in Brussel verdubbeld in vijf jaar tijd

Vorig jaar is het aantal fietsers in Brussel met 18 procent toegenomen. Dit is opvallend, aangezien er in 2017 nog een lichte daling op te merken was.

Dit blijkt uit recente cijfers van het Fietsobservatorium. De tellingen van het Fietsobservatorium vinden jaarlijks plaats op vier ochtenden in januari, mei, september en november, schrijft De Standaard. Sinds 2010 is een opwaartse trend merkbaar, die zich de afgelopen jaren gestaag heeft doorgezet, schrijft De Morgen. Het gaat om een groei van gemiddeld 13 procent per jaar, waarmee het aantal fietsers de afgelopen vijf jaar is verdubbeld. In 2013 werden er nog 'slechts' 16193 fietsers tijdens de campagne geteld, in 2018 werden er 32506 fietsers geteld.

Strak beleid

De forse toename in het aantal fietsers in Brussel is het resultaat van de ontwikkeling van een strak fietsbeleid. "Hoe meer plaats je aan de fietser geeft, hoe meer hij die plaats zal gebruiken", stelt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet.

Kenmerken

De tellingen van het Fietsobservatorium brengen ook andere zaken aan het licht. Zo is tweederde van de fietsers mannelijk, draagt 55 procent van de fietsers een helm en is 12 procent van de fietsen voorzien van materiaal waarmee kinderen vervoerd kunnen worden. Uit tellingen die in de avond zijn uitgevoerd, blijkt tevens dat ruim 70 procent van de fietsen correct verlicht is, 14 procent van de fietsen was niet verlicht. Dit laatste is een verbetering ten opzichte van 2017, waarin 20 procent van de fietsen niet verlicht is. Dit artikel komt uit ReScape

Deel dit artikel