Nieuws

Start bouw ondergrondse fietsenstalling Kleine-Gartmanplantsoen Amsterdam

Met de bouw van een ondergrondse fietsenstalling, onder het Kleine-Gartmanplantsoen, is de volgende fase van de herinrichting van het Leidseplein gebied in Amsterdam van start gegaan. De ondergrondse fietsenstalling met plek voor 2000 fietsen wordt in opdracht van de gemeente Amsterdam gebouwd door Ballast Nedam naar een ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten.

De gemeente Amsterdam wil de leefbaarheid en toegankelijkheid van de stad verbeteren door ruimte te maken voor voetgangers, fietsers, spelende kinderen en groen. In dat kader zet zij in op een autoluwe stad waar meer gebruik zal worden gemaakt van de fiets en het openbaar vervoer. Het parkeren van fietsen in de binnenstad is echter een groeiend probleem. Daarom ontwikkelt de gemeente Amsterdam beleid om straten en pleinen vrij te houden van gestalde fietsen en zorgt zij voor meer ondergrondse fietsenstallingen.

Blauw Jan van Hans van Houwelingen

Met de komst van de ondergrondse fietsenstalling Kleine-Gartmanplantsoen keren de veertig reptielen van het kunstwerk Blauw Jan van Hans van Houwelingen terug op het plantsoen. De bronzen reptielen krijgen een plek op de gemetselde muur in het plantsoen die doorloopt tot in de fietsenstalling en de fietser naar beneden begeleidt. De fietsenstalling heeft twee entrees; één voor voetgangers en één voor fietsers. De gemetselde wand in warmrode baksteen verbindt beide entrees. Als knipoog naar het kunstwerk Blauw Jan is de vloer van de fietsenstalling voorzien van reptielen die de voetganger naar de uitgang op het Leidseplein begeleiden. Bovenop de fietsenstalling waken de veertig reptielen over de fietsen onder het plantsoen.

Sociaal veilige fietsenstalling

De nieuwe ondergrondse fietsenstalling waar 2000 fietsen bewaakt kunnen worden gestald, is helder, licht en transparant. Het ontwerp van ZJA wordt gekenmerkt door rust en helderheid. Door de vorm, kleur en verlichting ontstaat een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke fietsenstalling. De ondergrondse fietsenstalling Kleine-Gartmanplantsoen heeft bredere paden en een grotere hoogte (3.20 m) dan de meeste fietsenstallingen. Extra aandacht is gegeven aan de toetreding van daglicht en verlichting boven de voetpaden, zodat de sfeer transparant en prettig is. Door de zichtlijnen te richten op de brede uitgang en de beheerdersruimte in de hoek te plaatsen zijn overzicht en veiligheid optimaal.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel