Nieuws

Steden van 8 tot 80

Gil Peñalosa is één van de meest vooraanstaande experts op het gebied van stedenbouw in de wereld. In de afgelopen tien jaar adviseerde hij meer dan 180 steden in de hele wereld over inrichting van openbare ruimte. Hij is de bedenker van de 8-80 Cities filosofie. Die gaat er vanuit dat wanneer je een stad bouwt waarin kinderen van 8 en ouderen van 80 zich zelfstandig voort kunnen bewegen, je de perfecte stad bouwt. Peñalosa treedt op als Keynote speaker op het Nationaal Fietscongres dat op 18 juni in Utrecht wordt georganiseerd.

Hoe kunnen we levendige en gezonde steden creëren voor iedereen, ongeacht leeftijd of sociale status? Wat is de rol van de straat, de openbare ruimte in een stad? Hoewel Nederlanders relatief veel wandelen en fietsen, is er volgens Gil Peñalosa ook voor Nederlandse gemeenten nog heel wat te winnen als het gaat over de inrichting van steden voor fietsers en voetgangers. Op het Nationaal Fietscongres spreekt hij over de wet van de remmende voorsprong en de mogelijkheden voor innovatie.
 

Peñalosa komt niet zomaar tot dat idee. Als bestuurder van de Colombiaanse hoofdstad Bogotà was hij mede verantwoordelijk voor de transformatie van een groot deel van de publieke ruimte in die stad. Vooral de ‘New Ciclovia’, een programma dat er voor gezorgd heeft dat wekelijks meer dan een miljoen mensen in Bogotà wandelen, hardlopen, skaten en fietsen, kreeg wereldwijd navolging.
 

Nationaal Fietscongres

Op 18 juni treedt Peñalosa op als keynote speaker op het Nationaal Fietscongres. In het middagprogramma verzorgt hij aansluitend een sessie waarin hij dieper ingaat op de materie.
 

Meer informatie over het Nationaal Fietscongres vindt u op www.nationaalfietscongres.nlDit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel