Nieuws

Gelukkig leven in het Overvechtse DeBuurt

Onlangs is de bouw van DeBuurt, in het Utrechtse Overvecht, van start gegaan. Paul de Ruiter Architects en NL Architects zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de drie gebouwen.

De drie nieuw te bouwen blokken bieden ruimte aan 343 woningen tussen de 40 en 120 m2, die voor het overgrote deel in het middeldure huursegment worden gerealiseerd. Het woonprogramma is divers en gemengd per blok. In de basis wordt het gevormd door 2-,3-, en 4-kamerappartementen die geschikt zijn voor jongeren, gezinnen en ouderen. Daarnaast zijn er zorgwoningen, woningen voor woongroepen en woon- werkwoningen.

Silhouet

De drie gesloten bouwblokken zijn als een ensemble ontworpen. Ze hebben samenhang door het materiaalgebruik, baksteen, gelijke breedte en hoogte van zes bouwlagen. Paul de Ruiter was verantwoordelijk voor het ontwerp van de twee buitenste gebouwen. NL Architects nam het ontwerp voor het middelste gebouw voor haar rekening.

Binnentuin

Om ruimte te creëren voor ontmoeting en buitenverblijf te stimuleren, krijgt elk gebouw op de tweede verdieping een collectieve binnentuin, die alleen toegankelijk is voor bewoners. Daarnaast hebben bewoners een eigen balkon, terras of loggia. De grondgebonden woningen van 1A en 1C hebben ook een eigen buitenruimte aan de straat. Flux Landscape ontwierp de gemeenschappelijke binnentuinen en de openbare ruimte met groenstrook en verkeersluwe straten tussen de woonblokken.

Superplint

In het middelste gebouw wordt een superplint ontwikkeld: een grote hal van in totaal 1400, waar startende ondernemers en kunst- en culturele voorzieningen een plek krijgen. In de plinten van blok 1A en 1C komt 300 m2 per blok aan voorzieningen zoals een kunstuitleen, fysiotherapie, een tandartsenpraktijk en overige diensten.

Duurzaam

DeBuurt geeft een impuls aan de duurzaamheid en is een voorbeeldproject in Utrecht. De woningen zijn volledig elektrisch en daarmee gasloos. Er is een maximale score behaald op EPC en GPR, respectievelijk -0,02 en 8,5. Deze scores zijn tot stand gekomen door de eigen opwekking van schone energie door middel van PV-panelen op het dak en een individuele WKO per woning. Goede geluidswering, per bewoner af te stellen koeling, verwarming en ventilatie maken de gebouwen gezond. Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel