Nieuws

Jonge kinderen tot wel drie uur per dag achter scherm

Jonge kinderen zitten steeds langer per dag achter een scherm. De schermtijd van kinderen tussen de 0 en 6 jaar is in de afgelopen zeven jaar toegenomen van 1,5 uur naar 1 uur en 45 minuten.

Dit blijkt uit onderzoek van hogeschool Windesheim naar het schermgebruik van kinderen, schrijft RTL Nieuws. Het aantal kinderen dat uit zichzelf met een mobiel, tablet of computer de schermtijd invult, is ook omhoog geschoten. Volgens opvoedexpert Krista Okma is het gangbare advies voor jonge kinderen maximaal een uur schermtijd per dag. "Met de een uur en drie kwartier waar het gemiddelde nu op ligt, is dat dus bijna het dubbele", aldus Okma.

Hersenontwikkeling

Sommige onderzoeken wijzen zelfs uit dat het gaat om gemiddeld drie uur schermtijd per dag. Ouders houden lang niet altijd even goed in de gaten hoe vaak hun kroost achter een scherm zit, en dat is vaker meer dan minder. Voor de ontwikkeling van een kind is zoveel schermtijd verre van goed, stelt kinderfysiotherapeute Hanneke Poot. "Een iPad geeft veel te veel prikkels, waardoor blokkades in de hersenen ontstaan." Poot onderschrijft hiermee dat de gedachte van ouders, waarmee ze stellen dat hun kinderen lekker ontspannen achter de tablet zitten, niet klopt. "Eigenlijk raken ze juist overprikkeld", aldus Poot.


Volgens Okma is het ook helemaal niet erg als kinderen zich zo nu en dan vervelen. "Zo leren ze dat het gaat om een tijdelijk gevoel", stelt Okma. "Het doet een beroep op het probleemoplossend vermogen en de creativiteit." 

 

Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel