Nieuws

Van betegeld schoolplein naar natuurspeelplaats

Tientallen basisscholen in de regio rond Deventer vervangen hun betegelde schoolpleinen voor groene natuurspeelplaatsen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de provincies Gelderland en Overijssel, die hier miljoenen voor beschikbaar stellen.

Een groen schoolplein is gezond, leerzaam, aantrekkelijk en avontuurlijk om in te spelen. Dit beaamt ook Eva Calicher van provincie Gelderland in de Stentor. "Het zorgt tevens voor een betere sfeer op het schoolplein."Hulp van de provincie


Provincie Gelderland stelt 2 miljoen euro beschikbaar, provincie Overijssel 1 miljoen. Vooralsnog hebben 163 scholen subsidie aangevraagd voor het vergroenen van het schoolplein. Per school kan maximaal 17.500 euro aan subsidie worden uitgegeven. Overijssel heeft de doelstelling dat elke school in 2025 een groen schoolplein heeft. Gelderland houdt de doelstelling iets vager, en wil 2025 'zo veel mogelijk' groene schoolpleinen hebben.


Natuur en Milieu Overijssel is erg tevreden met de grote hoeveelheid belangstelling van scholen voor natuurspeelplaatsen. Volgens de organisatie wijzen onderzoeken uit dat natuurspeelplaatsen ervoor zorgen dat kinderen een betere klik hebben met hun klasgenoten, er minder gepest wordt en dat het een uitdagende manier is voor de leerlingen om meer te bewegen. Hiermee is een groen schoolplein zowel geestelijk als fysiek een welkome toevoeging.


Hoewel de provincies Gelderland en Overijssel subsidies uitloven voor het vergroenen van schoolpleinen, zal er meer nodig zijn. Het vergroenen van een schoolplein kost al gauw tussen de vijftig- en tachtigduizend euro. Dit geld hebben scholen doorgaans niet. Daarom onderzoekt Natuur en Milieu Overijssel met de provincie de mogelijkheid voor oprichting van een fonds waar scholen, die hun plein willen vergroenen, hun beroep op kunnen doen.

 Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel