Nieuws

Ontwerpen Icoon Afsluitdijk door Studio Roosegaarde onthuld

Afgelopen weekend is het project Icoon Afsluitdijk officieel van start gegaan. Ontwerper Daan Roosegaarde onthulde de concepten die hij en zijn team ontwikkelden voor de Afsluitdijk, waaronder een retro-reflecterende geleiderail en de Spiegelstenen.

Rijkswaterstaat versterkt de komende jaren de Afsluitdijk om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen de kracht van het water. Er komen onder meer nieuwe keersluizen en pompen om meer water te kunnen afvoeren, waardoor het grootste gemaal van Europa ontstaat.


Om deze versterking bij te staan hebben Rijk en regio aan Studio Roosegaarde de opdracht gegeven een bijdrage te leveren aan de waarde van de Afsluitdijk als Icoon voor de Nederlandse waterbouw. De aftrap voor dit project vond plaats op vrijdag 2 september met de onthulling van de ontwerpen van Daan Roosegaarde.
 

Spiegelstenen

Spiegelstenen, Studio Roosegaarde

Roosegaarde onthulde als eerste de Spiegelstenen: originele basaltstenen uit de dijk die licht-reflecterend zijn gemaakt. “Een ode aan de bouwers van de Afsluitdijk,” aldus de studio. Het ontwerp werd onthuld in bijzijn van Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en gedeputeerde van de provincie Friesland Klaas Kielstra.
 

Lichtpoort

Gates of Light, Studio Roosegaarde

Van zowel het Lorentz- als het Stevin-sluizencomplex (begin en eind van de Afsluitdijk) wordt het verouderde beton gerestaureerd. De 60 monumenten die hierdoor worden opgeknapt, worden vervolgens voorzien van een retro-reflecterende laag die oplicht door de koplampen van passerende auto’s, als entree voor de Afsluitdijk. Lichtpoort moet in 2017 gerealiseerd worden als permanent kunstwerk.
 

Lichtlijn

Line of Light, Studio Roosegaarde

De 32 kilometer lange Afsluitdijk krijgt een retro-reflecterende geleiderail die alleen oplicht door de koplampen van passerende auto’s. Deze strakke lijn van lichtreflectie moet de icoonstatus van de dijk versterken en een gevoel van rust en veiligheid geven. Lichtlijn moet ook in 2017 gerealiseerd worden en is permanent.
 

Windvogel

Windvogel, Studio Roosegaarde

Dit ontwerp wordt in samenwerking met TU Delft ontwikkeld naar droom van wijlen Wubbo Ockels om energieopwekkende vliegers te realiseren. Deze hoog boven het landschap zwevende vliegers wekken door de wind energie op van 20 tot 100 kW. Aan de droom van Ockels voegt Roosegaarde lichtgevendheid toe. Windvogel wordt in 2017 nader getoond en heeft een tijdelijk karakter.
 

Glowing Nature

Glowing Nature, Studio Roosegaarde

Studio Roosegaarde kweekt lichtgevende algen uit de natuur om ze meer licht te laten geven en langer te laten leven. De algen komen lichtgevend en interactief binnen in de historische kazemat uit 1932 aan de Frieslandzijde. Bezoekers kunnen een directe interactie aangaan: als de algen in beweging komen, geven ze licht. Glowing Nature wordt ook in de loop van 2017 nader getoond en zal tijdelijk zijn.
 

Afsluiting met Waterlicht


Kunstwerk Waterlicht, Studio Roosegaarde

Als afsluiting werd in de avonden van vrijdag 2 en zaterdag 3 september het kunstwerk Waterlicht getoond, ‘dat als een Noorderlicht van Nederland laat zien tot waar het water zou reiken zonder de bouw van de Afsluitdijk’. Dit kunstwerk bestond uit golvende lijnen van licht, gemaakt met de nieuwste LED-technologie, software en lenzen. Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel