Nieuws

Onderzoek naar invloed omgeving op speelgedrag kinderen

Begin dit jaar verscheen de publicatie ‘Met je billen in het zand. Zien hoe de omgeving het spel van kinderen vormt’. Hovinga en Peters onderzochten hoe kinderen spelen en welke invloed de omgeving heeft op hun spel. Het boek geeft praktische handvaten voor professionals en ouders.

Hovinga en Peters filmden op verschillende locaties het spel van kinderen. Op basis van dit onderzoek schreven ze de publicatie 'Met je billen in het zand. Zien hoe de omgeving het spel van kinderen vormt'. 

 

Belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat het er wel degelijk toe doet waar kinderen spelen. Een omgeving moet vragen stellen aan kinderen, zodat ze op ontdekkingstocht gaan. " Als we die vragen in de omgeving herkennen, dan zien we welke impuls de omgeving geeft aan het kind; waartoe het kind wordt uitgenodigd, welke actie er lonkt voor het kind. En dan zien we ook: het is niet om het even waar we kinderen laten spelen. De omgeving vormt het spel van kinderen. Daarmee heeft de omgeving een pedagogische waarde."
 

Artikel in BuitenSpelen

In BuitenSpelen 1 van 2016 leest u een uitgebreid interview met Dieuwke Hovinga en Elise Peters. Dit nummer ontvangen? Kijk hier voor de mogelijkheden.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel