Hitte-eiland effect gemeten in Rotterdam

woensdag 9 mei 2012
timer 3 min
Onderzoekers van Alterra hebben in Rotterdam het hitte-eiland effect aan kunnen tonen. Dit effect houdt onder meer in dat in dichtbebouwde stedelijke gebieden de temperatuur duidelijk hoger ligt dan in opener, groener gebieden.

Hitte-eiland effect gemeten in Rotterdam



Urban Heat Island (UHI)


In steden zijn de gevolgen van een warmer klimaat extra voelbaar door het stedelijk hitte-eiland effect (Eng: Urban Heat Island, UHI). Hieronder wordt verstaan dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende gebied. Overdag leggen steden relatief grote hoeveelheden zonne-energie vast, terwijl ze die opgeslagen warmte ’s nachts juist langzamer afstaan. Bovendien gaan perioden met hoge temperaturen veelal gepaard met verslechterde luchtkwaliteit en droogte. Dit alles heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid en de gezondheid van de bevolking in stedelijke gebieden.

Temperatuurverschil tot 8 graden


Op drie locaties in Rotterdam en op één locatie buiten de stad werden tussen 25 augustus 2009 en 31 maart 2011 meteorologische metingen uitgevoerd door onderzoekers van Alterra. Zoals voorspeld was het in de stad significant warmer. Op de dichtbebouwde locaties Centrum en Zuid liepen de verschillen met de locatie buiten de stad soms zelfs op tot 8°C in de nacht, na windstille, heldere dagen met een maximumtemperatuur boven 30°C. Deze maximale verschillen zijn vergelijkbaar met de meetresultaten in andere grote Europese steden. De temperatuurverschillen met het buitengebied was duidelijk minder groot voor de minder intensief bebouwde, groene wijk Oost.

Warmer, droger en minder wind


De gemiddelde etmaaltemperatuur in de stad was 0,5 tot 1,4 graden hoger dan de gemiddelde etmaaltemperatuur buiten de stad. De minimumtemperatuur verschilde 1,4 tot 2,7 graden en de maximumtemperatuur 0,2 tot 1,2 graden in de meetperiode. De globale straling was in de stad 15 tot 19% lager en de windsnelheid circa 50%. De waterdampspanning, die duidt op luchtvochtigheid, was 2 tot 5% lager in de stad. De maximale UHI-intensiteit wordt na zonsondergang bereikt omdat de stad ’s nachts minder afkoelt dan het buitengebied. De intensiteit neemt pas na zonsopkomst af, wanneer de temperatuur in het buitengebied sneller toeneemt dan in de stad.

Gevolgen voor stadsbewoners


De resultaten geven een indicatie dat in dichtbebouwde plaatsen in Rotterdam het door de mens beleefde thermisch comfort een probleem is of kan worden. Dit is een belangrijk gegeven tegen de achtergrond van een toekomstig klimaat met meer extreem warme dagen dan in het huidige klimaat, en van verdergaande verstedelijking in de regio. Behalve voor verdere analyses van het stadsklimaat, monitoring en regionale weersverwachtingen kunnen deze gegevens van belang zijn voor het verder ontwikkelen van adaptatiemaatregelen en -strategieën. In de eerste analyse worden nog geen aanbevelingen gedaan om het hitte-eiland effect in Rotterdam tegen te gaan.

Initiatief en financiering onderzoek


Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Nationaal Onderzoekprogramma Kennis voor Klimaat, dat wordt medegefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het onderzoek is onderdeel van het strategisch onderzoekprogramma Kennisbasis thema IV 'Duurzame ontwikkeling van de groenblauwe ruimte’, dat gefinancierd wordt door het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie en uitgevoerd wordt door Wageningen UR.

Download voor meer informatie het rapport Stadsklimaat in Rotterdam Eerste analyse van de meetgegevens van het meteorologische meetnet

Bron: Alterra - Wageningen UR
 

 

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hendrik-Ido-Ambacht gebruikt virtueel advies voor aanplant bomen

30 jan om 09:58 uur

Om te kijken waar de aanplant van een boom de grootste meerwaarde heeft, gaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht…

Lees verder »
ddd
descriptionArtikel

Een vernieuwd Straatbeeld in 2024: wat kun je verwachten en bijdragen?

25 jan om 14:54 uur
In de wereld van de openbareruimtemaker is het nooit saai. Ook in 2024 zijn er weer volop uitdagingen om de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »
flash_onNieuws

Slimme verkeerslichten wijzen fietsers snelste weg in Breda

5 jan om 16:13 uur

Lang voor een stoplicht moeten wachten kan voor fietsers een reden zijn om alsnog door rood te fietsen. Met…

Lees verder »