Nieuws

Eerste Congres Hittestress goed bezocht

"Hittestress is een onderschat probleem, een sluipmoordernaar,' aldus Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), tijdens het Congres Hittestress op 25 juni in Den Bosch. De eerste editie van dit congres trok veel bezoekers en bood een veelheid aan onderwerpen.

In het verslag van de dag is te lezen dat er met 500 man sterk werd besproken hoe we er op gebied van klimaatverandering in Nederland voor staan, welke gevolgen dat heeft en wat we kunnen doen om de kwetsbaarheid van mens, stad en natuur te verminderen. “Dit is een agenderend congres”, aldus Helga van Leur, meteorologe en voormalig weervrouw van RTL. “Hier formuleren we agendapunten en identificeren we laaghangend fruit. Wat kunnen we samen doen? Waarin gaan we onze tijd, geld en energie investeren?”

Het congres is belangrijker dan ooit. Dit jaar maakten we de warmste april en mei in 300 jaar tijd mee en ook de droogte van de afgelopen maanden toont aan dat er een flinke klimaatopgave voor Nederland is. "Maar bij de pakken neerzitten zit niet in onze aard", zei Van Nieuwenhuizen. "Adaptatie staat op ons netvlies. Er zijn al veel lokale pilots en protocollen. En er is bijvoorbeeld een app die laat zien waar je koele plekken en waterpunten kunt vinden in de openbare ruimte. Dus we z\ijn al bezig, maar er moet wel een tandje bij. We hebben geen blauwdruk. Het komt vooral aan op samenwerking."

Bekijk hieronder een videoimpressie van het congres, of download hier het uitgebreide verslag van de dag.
Dit artikel komt uit GroenEffect

Deel dit artikel