Nieuws

Snelweg herbestemd als kleurrijk en dynamisch fietspad

Een knalroze fietspad dat dwars door de stedelijke infrastructuur snijdt: #LightPathAKL. Het fietspad in Auckland, Nieuw-Zeeland, was de perfecte herbestemming voor een 600 meter lang ongebruikt deel snelweg in het centrum.

Het kleurrijke fietspad is het kroonstuk van het binnenstedelijke fietsnetwerk van Auckland. Het pad, voorheen een ongebruikt oprit voor de snelweg, vormt nu de westelijke route van het fietsnetwerk, maar is tevens bedoeld als een stukje stedelijke kunst.


LightPathAKL
© Russ Flatt


De asfaltweg is voorzien van een fel rooskleurige ‘hars’ dat wordt bijgestaan door 300 LED-lampen aan de oostelijke rand. De verlichting zorgt ’s avonds voor een lichtspektakel en symboliseert de ruggengraat van de fietsroute en, in een groter plaatje, de stad. Het noordelijke einde van het fietspad is ook een kunstwerk op zich: in een strook van 27 meter lang vervormt het roze fietspad terug in de bestaande asfaltweg.


LightPathAKL
© Russ Flatt


LightPathAKL is in 2015 gerealiseerd, naar ontwerp van Monk Mackenzie Architecs en Landlab, en wordt inmiddels beschouwd als een onmisbaar deel infrastructuur van de stad. Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel