Nieuws

Scholieren spijbelen voor klimaat

Op het Europakruispunt in Brussel zijn op donderdag 10 januari zo'n duizend scholieren bij elkaar gekomen voor het klimaat. Volgens de scholieren zet de Belgische regering zich te weinig in voor een ambitieus klimaatbeleid.

De leerlingen zeggen zelfs elke donderdag te willen spijbelen, net zo lang tot de politici daadwerkelijk iets gaan doen om het klimaat te verbeteren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De leerlingen zijn geïnspireerd door het Zweedse meisje Greta Thunberg. Zij spijbelt elke vrijdag en protesteert met een spandoek, in de hoop dat er zo iets gedaan wordt aan het milieu. 


Hoewel de scholieren erg gemotiveerd zijn voor de verbetering van het milieu, is het maar de vraag of de protesten gaan helpen. Op 2 december jl. kwamen namelijk 75000 personen bijeen in wat genoemd wordt de grootste Belgische klimaatmars ooit. De mars heeft tot nu toe nog geen (positieve) veranderingen opgeleverd. 

De leerlingen zijn ervan overtuigd dat de politici iets moeten veranderen aan de situatie van het milieu. België zou volgens de scholieren het goede voorbeeld moeten geven, zodat wellicht meerdere landen het voorbeeld opvolgen. Tijdens het protest waren er ook verschillende politici aanwezig, onder wie Meyrem Almaci en Bruno Tobback. De Vlaamse minister voor Onderwijs, Hilde Crevits, vindt het positief dat de jongeren zich zo fanatiek inzetten voor een beter milieu. Toch is spijbelen niet de juiste oplossing, aldus de minister. Ze adviseert de scholieren dan ook buiten schooluren te komen, en nodigt hen van harte uit iedere woensdagmiddag op het Parlement. Dit artikel komt uit ReScape

Deel dit artikel