Nieuws

Taipei Twin Towers: het Times Square van Taipei

MVRDV is geselecteerd om het stationsgebied van Taipei nieuw leven in te blazen. Het gaat om een multifunctioneel hoogbouwproject boven het centraal station van de Taiwanese hoofdstad.

Het project heeft de naam Taipei Twin Towers en omvat twee torens, bestaande uit gestapelde blokken met elk een eigen gevel en functie. De bedoeling is dat Taipei Twin Towers een soort Times Square gaat uitstralen: een stedelijke hotspot voor winkelen, werken en toerisme. 

Stationsgebouw als uitgangspunt

Het huidige centraal station van Taipei is een knooppunt van spoor- en metrolijnen en is daarnaast een belangrijke verbinding met de luchthaven. In het voorstel van MVRDV is het huidige stationsgebouw het uitgangspunt. Daarop worden bouwblokken van verschillende groottes geplaatst, waardoor een verticale wijkt ontstaat die een boost zal betekenen voor de huidige omgeving. 

Torens met verschillende faciliteiten

Het ontwerp heeft twee schaalgroottes: aan de basis zorgen kleine gestapelde blokken, waarin zich winkels en outlets bevinden, voor een vriendelijke uitstraling. De blokken kunnen een paar winkels bevatten, maar soms ook slechts één winkel. Daarboven zijn grotere blokken geplaatst die twee torens vormen: een toren van 337 meter en een van 280 meter. In deze torens worden kantoren, een bioscoop en twee hotels gevestigd. Een van de hotels richt zich op jonge reizigers, terwijl het andere hotel een meer luxe uitstraling krijgt. 

 

Verzonken plein met oog op historie

Op de begane grond bevindt zich een verzonken plein, voorzien van pergola's en tribunes voor publieke evenementen. Dit verzonken plein werkt als een archeologische spiegel: de vorige locaties van het station en oude huizen zijn zichtbaar gemaakt in de structuur. Hierdoor ervaren de bezoekers gemakkelijk en snel de link met het verleden. 

Meerdere wegen naar de winkels

Door slim stapelen ontstaan publiek toegankelijke ruimtes die de natuurlijke ventilatie bevorderen. Bovenop de smallere winkelblokken zijn terrassen gepland. Deze worden met elkaar verbonden door middel van roltrappen en wandelpaden. Hiermee ontstaat tegelijkertijd een alternatieve ingang naar de winkels. Een verhoogd wandelpad ontsluit het station en functioneert daardoor als ruggengraat van het gebied. 



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel