Nieuws

RivierPark Maasvallei wint Prijs Publieke Ruimte 2014

RivierPark Maasvallei is de winnaar van de prijs Publieke Ruimte 2014. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de organisatie Steunpunt Straten om opdrachtgevers aan te moedigen werk te maken van kwaliteitsvolle en duurzame publieke ruimten.

RivierPark Maasvallei wint Prijs Publieke Ruimte 2014

Onderscheiding RivierPark MaasvalleiDe Maas boetseerde door de eeuwen heen een veelzijdig en boeiend landschap. Om het Maasdal in Belgisch Limburg ecologisch en toeristisch te versterken, nam Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM), samen met Toerisme Limburg en andere partners, het initiatief tot de creatie van een 15.000ha groot landschapspark: het grensoverschrijdend RivierPark Maasvallei. De beste uitvalsbasis om dit rivierlandschap te verkennen, is via de vijf Maasdorpen: Kessenich, Maaseik, Stokkem, Leut en Oud-Rekem. De onderscheiding bekroont de ontwikkeling van de huisstijl voor het RivierPark Maasvallei in de Limburgse Maasgemeenten. 

Afwijkende huisstijl


Uit meer dan 50 ingezonden projecten koos een onafhankelijke jury vijf mogelijke winnaars: De Keyserlei (Antwerpen), de Markt (Assenede), Walking Madou (Brussel), het Emile Braunplein (Gent) en de huisstijl voor het RivierPark Maasvallei. Naast grote stedelijke projecten was de huisstijl enigszins een buitenbeentje. Niet enkel omdat het afwijkt van de traditionele straten en pleinen, maar ook omdat de initiatiefnemer geen openbaar bestuur is, maar een vzw.

Succesvolle samenwerking


Met de keuze voor het RivierPark Maasvallei als winnaar wilde de jury een duidelijk signaal geven. “In eerste instantie willen we waardering uitdrukken voor de succesvolle samenwerking tussen een brede waaier aan betrokken partners uit de publieke, private en non-profit sector”, legt juryvoorzitter Jan Vilain (Steunpunt Straten) uit. “Samenwerking is volgens ons een belangrijke factor om in moeilijke investeringstijden toch kwaliteit te kunnen blijven bieden.” Daarnaast werd de huisstijl ook gelauwerd om de nadrukkelijke keuze voor streekeigen en milieubewuste (bouw)materialen. Het juryrapport was duidelijk: “Het project is een trendsetter en heeft in alle opzichten een hoge maatschappelijke relevantie.”


 

 

 

Deel dit artikel