Nieuws

Nieuwe instrumenten: wordt openbare ruimte echt gebruikt?

Vier gemeenten en GGD-en hebben instrumenten ontwikkeld om een vinger aan de pols te houden over het gebruik van de buitenruimte. "Het is leuk, zo’n stukje groen, maar wordt het ook gebruikt?"

Gebruik van groen

Buurtgroen en (groene) speelplekken zijn goed voor de mens. Zo voelen bewoners van wijken met veel groen zich gezonder en bezoeken ze minder vaak de huisarts. Een (groene) omgeving om te spelen heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen.

Bij groene plekken en speelplekken is de aandacht van gemeenten vooral gericht op inrichting, verondersteld gebruik en uiteraard op de financiële kant (aanleg en beheer). De vraag is hoe goed zo’n plek eigenlijk gebruikt wordt. Hoe ontwikkelt dat gebruik zich? Weten we alleen door klachten van omwonenden of het mis gaat?


Instrumenten

De gemeenten Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Zwolle en de bijbehorende GGD-en ontwikkelden instrumenten om gemeenten te ondersteunen bij het ontwerpen van prettige, gezonde buitenruimtes. Ook zijn instrumenten ontwikkeld waarmee de gemeente de vinger aan de pols kan houden wat betreft het gebruik van de buitenruimte. De ontwikkelde instrumenten zijn: de toolbox Gezond ontwerpen, de SpeelScan en IGOR (Inventarisatie Gebruik Openbare Ruimte). Deze instrumenten en een samenvattend rapport  zijn gratis te downloaden van de website van de Academische Werkplaats.

 

Een koffer met instrumenten

“Sommige openbare ruimten lijken goed gebruikt te worden, terwijl bij observatie soms blijkt dat dat niet het geval is. Door toepassing van de nieuwe instrumenten bleek dat sommige speelplekken helemaal niet gebruikt werden en dat kleine maatregelen op groene plekken in de stad het gezonde gebruik ervan kunnen verbeteren. Net als verkeerstellingen onmisbaar zijn bij het verkeersbeleid, zou het monitoren van openbare verblijfsplekken ingepast moeten worden in het ruimtelijk beleid. Dat kan beginnen met speelplekken en buurtgroen”, aldus een van de ontwerpers van de instrumenten.

 

Download hier de instrumenten.

Samenvattinggebruikgroen.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Download een samenvattend rapport 'Instrumenten voor de beoordeling van de gebruikswaarde van gemeentelijke groene/speelplekken'

Deel dit artikel