Nieuws

Hoofdentree Den Haag groener en veiliger

Wie over een jaar Den Haag binnenrijdt via de Utrechtsebaan, ziet meteen dat de stad een groen hart heeft. Er is een budget van 2,5 miljoen euro gereserveerd om de stadsentree het komende jaar groener en veiliger te maken.

Hoofdentree Den Haag groener en veiliger

Verkeerssituatie overzichtelijker


"Wie eind volgend jaar de tunnel uitkomt, ziet meteen dat Den Haag een internationale stad van vrede en recht en een groene wereldstad aan zee is", zegt wethouder Boudewijn Revis (Stadsbeheer). De Utrechtsebaan wordt fraaier en tegelijkertijd verkeersveiliger gemaakt door het zoveel mogelijk vergroenen van de verkeersruimte. De rijbanen worden van elkaar gescheiden door het verbreden en toevoegen van brede groene midden- en zijbermen. Ook worden de trottoirs verschoven en versmald, waardoor de fietspaden verder van de rijbanen komen te liggen en tussen de rijbanen en fietspaden groene bermen kunnen worden gemaakt. Dat maakt de verkeerssituatie overzichtelijker en de fietsroute aantrekkelijker.

Ophangsystemen voor verkeerslichten


Voor voetgangers wordt een wandelpad aangelegd dat tussen de bomen door kronkelt. Langs het Malieveld komen nieuwe bomen te staan in een groene, drie meter brede, middenberm om beter aan te sluiten bij het beeld van het Haagse Bos en de Koekamp. Het ontwerp is zodanig langs de rand van het Haagse bos ingepast dat zoveel mogelijk bestaande bomen kunnen blijven staan. Ook wordt het ‘palenwoud' flink uitgedund. Er komen ophangsystemen voor verkeerslichten en matrixborden. Daardoor verbetert het zicht op het verkeer.
 

Veiliger voor verkeer


"Elke werkdag maken ruim 100.000 automobilisten gebruik van de Utrechtsebaan.  Met deze maatregelen wordt deze toegangsweg tot het hart van Den Haag een passend visitekaartje voor de internationale stad van vrede en recht. Door de betere inrichting wordt het er bovendien veiliger voor automobilisten, fietsers en voetgangers", aldus wethouder Revis. "Je ziet bij aankomst in Den Haag een overzichtelijk kruispunt, dat echte Haagse, groene plekken als de Koekamp, het Malieveld en het Haagse Bos met elkaar verbindt. Haagser kan het niet."

 

 

Deel dit artikel