Nieuws

Meer en afwijkende fietsenstallingen op Rotterdam Centraal

Station Rotterdam Centraal krijgt er 1750 fietsparkeerplekken bij. In de kelderstalling maken 350 parkeerplekken ruimte voor 300 plekken voor fietsen met een afwijkend formaat, zoals bakfietsen.

Op 10 februari is een tijdelijke fietsenstalling voor 500 fietsen geopend tussen de Weenatunnels. Hier kunnen fietsers tot oktober 2020 hun fiets parkeren, zolang de werkzaamheden duren. Vervolgens wordt in februari de kelderstalling verbouwd. Hier gaan in totaal weliswaar 50 parkeerplekken verloren, maar er wordt wel ruimte gemaakt voor fietsen met een afwijkend formaat.


Daarna wordt in mei de stalling aan de achterzijde van het station, aan de Provinierszijde, uitgebreid met zo’n 700 plekken. Hier is ook ruimte voor deelfietsen, scooters en bakfietsen. Ten slotte wordt aan de Conradstraat in oktober 2020 nog 1100 tijdelijke plekken bijgebouwd.

Gemeentelijk project

De verbouwingen op Rotterdam Centraal staan los van de testen die NS en ProRail uitvoeren met afwijkende fietsenrekken, vertelt Theo Breimer van de gemeente Rotterdam. “We hebben wel veel fietsenrekken van ProRail ontvangen en ze werken ook mee, maar dit is een gemeentelijk project. Wij willen gewoon voldoende stationsstallingen beschikbaar hebben, zodat er geen wildgroei aan fietsen buiten de rekken ontstaat.”


De Rotterdamse wethouder Judith Bokhove parkeert haar fiets aan de Weenapassage. Copyright: Eric Fecken.


Volgens cijfers van de gemeente is het aantal fietsers de afgelopen tien jaar met 60 procent gestegen. Ook groeit het aantal mensen dat ov gebruikt. De gemeente wil al deze mensen kunnen faciliteren.


Lees ook: Rotterdam verleent vergunningen aan zes deelvervoerdersDit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel