Nieuws

Nieuwe lichtinstallatie Har Hollands in onderdoorgang A2 Eindhoven

De Eindhovense lichtarchitect Har Hollands heeft in opdracht van de gemeente Eindhoven een bijzonder lichtconcept ontworpen voor de onderdoorgang Meerenakkerweg/A2. Het gerealiseerde lichtconcept ‘In-Druk’ bestaat uit witte en dynamische, blauwe led-verlichting.

 

De onderdoorgang maakt deel uit van het primaire fietsnetwerk in Eindhoven. Duizenden fietsers maken dagelijks gebruik van de route tussen De Hurk en Veldhoven. De onderdoorgang is bovendien onderdeel van het tracé SLOWLANE. De lichtinstallatie moet bijdragen aan het verbeteren van het gevoel van sociale veiligheid voor fietsers en voetgangers.

 

Interessant schouwspel

Het lichtconcept verbeeldt een indruk van de verkeersdrukte op de A2/N2 boven het viaduct. De intensiteit van het blauwe licht refereert namelijk aan de verkeersbewegingen op de afzonderlijke rijbanen op het viaduct. Het geheel zorgt voor een boeiend, interessant schouwspel op het plafond van het viaduct met variërende lichtsterkten. De witte led-lijnen aan het plafond garanderen een lichtniveau in de onderdoorgang dat voldoet aan alle veiligheidsnormen. De blauwe led-verlichting, bevestigd ter hoogte van de opleggingen van het brugdek, geeft een mysterieuze en dimensieloze uitstraling aan de ruimte onder het viaduct.

 

Har Hollands

Het ontwerp van Har Hollands kreeg de beste beoordeling, nadat de gemeente in 2012 aan drie Eindhovense lichtarchitecten vroeg om een voorstel te doen voor een lichtontwerp. Har Hollands (1956) heeft inmiddels vele lichtconcepten gerealiseerd op tal van plekken in de wereld. Zijn projecten in onder meer Caïro, Istanbul en Miami laten zien wat je met licht in de openbare ruimte zoal kunt doen. In Eindhoven ontwierp hij eerder het iconische Lichtviaduct over de A2 bij de High Tech Campus. Ook de verlichte fabrieksschoorsteen op Strijp-S is een ontwerp van zijn hand.

 

International Year of Light

De ingebruikname van de installatie komt op een mooi moment. Het jaar 2015 is namelijk door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot ‘International Year of Light and Light-based Technologies’ (www.light2015.org). De VN wil hiermee aandacht vragen voor het feit dat licht een niet meer weg te denken rol speelt in ons dagelijks leven en ons op een duurzame manier met alles en iedereen verbindt. Een thema dat in veel van het werk van Har Hollands centraal staat.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel