Nieuws

Gemeente zet in op meer groen in Rotterdamse tuinen

Onder het motto ‘Tegel eruit, plant erin!' deelde het GreenTeam van de gemeente Rotterdam begin deze maand vaste planten uit aan Rotterdammers. De gemeente Rotterdam deed dit samen met hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en weerman Ed Aldus. Met het oog op de toenemende wateroverlast wil de gemeente de infiltratiecapaciteit van tuinen vergroten door verharding te vervangen door groen.

Op zaterdag 2 augustus werden op het Noordplein tuintips gegeven aan bezoekers van de Oogstmarkt. Een zelfde 'Tegel eruit, plant erin!' actie heeft in juni ook plaatsgevonden, op het Mia van IJperenplein bij winkelcentrum Prinsenland. Winkelend publiek kreeg een vaste plant, waarbij ze werd verzocht in ruil hiervoor hun eigen tuin, gevel of terras te vergroenen. “Naast het feit dat dit goed is voor de waterhuishouding - er blijft zo namelijk minder water op straat staan als het hard regent - maken we ook onze eigen leefomgeving groener en mooier”, verduidelijkt Agnes van Zoelen van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

 

Klimaatbestendig Rotterdam

De Rotterdamse wijken met de grootste vergroenings- en wateropgave zijn: de Agniesebuurt, het Oude Noorden, Oud Crooswijk, het Oude Westen en Rotterdam Centrum. Het waterschap en de gemeente Rotterdam treffen samen veel maatregelen om opgewassen te zijn tegen de klimaatverandering, zoals het realiseren van waterpleinen, ondergrondse waterbergingen, groene daken en meer openbaar groen. “Maar mensen kunnen ook zelf hun steentje bijdragen, dat willen we met deze actie duidelijk maken”, aldus Van Zoelen.

 

Het GreenTeam

Het GreenTeam van de gemeente Rotterdam bestaat uit groenspecialisten van de gemeente Rotterdam. Zij houden zich in hun dagelijks werk bezig met het groen van de gemeente, en richten zich nu ook op de tuinen van Rotterdammers. Het GreenTeam is ook actief op twitter onder de naam @GreenTeam010. Hier geven zij tuintips en beantwoorden ze vragen over vergroening van tuinen, gevels en terrassen. Daarnaast kunnen bewoners voor informatie en tuintips terecht op de website van www.rotterdam.nl/tuintips.

 

Advies over watertuinen

Bij veel woningen stroomt regenwater van het dak, terras en verharde tuingedeelten weg naar het riool, via regenpijpen en putjes in de tuinbestrating. Het riool voert het water af naar de rioolwaterzuivering. Onnodig, want dit regenwater is schoon en bovendien veroorzaakt al dit regenwater tijdens hevige buien steeds vaker overlast op straat. daarom is het nodig dat tuinen groener worden aangelegd: beplanting en bodem houden het water namelijk vast op eigen terrein.

 

Op de website over watertuinen van de stichting Rioned, valt te lezen hoe makkelijk het is om water in de tuin te gebruiken of hoe bewoners een watertuin kunnen ontwerpen en aanleggen, inclusief inspirerende voorbeelden en praktische onderdelen. Daarnaast is meer achtergrondinformatie is te vinden in deze publicatie ‘Regenwater in de tuin? Mooi wel!’

 

Bron: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel