Pilkes Infra Utrecht vestigt recyclingsrecord

maandag 11 september 2017
timer 3 min
De Utrechtse vestiging van Pilkes Infra, een onafhankelijke leverancier van technische diensten, ontving dit jaar een Gouden Bakkie dankzij een recordgewicht aan ingeleverde armaturen. Volgens de directeur Harry Kroes is dat het gevolg van de overschakeling van conventionele straatverlichting naar led straatverlichting – een toenemende trend binnen de Nederlandse gemeenten. Een trend die op termijn ook gevolgen zal hebben voor de installatiesector zelf.

Pilkes Infra is een regionaal werkende specialist op het gebied van verlichtingsinstallaties, verkeersregelsystemen, verlichting van terreinen en sportcomplexen, elektrotechnische installaties, aarding en service en onderhoud. Met drie vestigingen in Stompetoren, Utrecht en Bleiswijk bedient de onderneming gemeenten en andere opdrachtgevers in onder andere de regio’s Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland, Gelderland en Noord-Brabant.


Vanuit de vestiging Utrecht leverde het bedrijf afgelopen jaar meer dan 2.000 armaturen voor straatverlichting in – goed voor een Gouden Bakkie. Harry Kroes is er blij mee, al vindt hij het ook ‘niet meer dan normaal dat je dat gewoon goed regelt’.


Het grote aantal ingeleverde armaturen is het rechtstreekse gevolg van de overstap die gemeenten maken van conventionele straatverlichting naar ledverlichting. “Dat is op dit moment in gemeenteland wel een groot ding”, zegt Kroes. “Waar we vroeger alleen de lampen verwisselden, plaatsen we nu een hele nieuwe armatuur op de lichtmast. Ik schat in dat Nederland het komende decennium grotendeels op led straatverlichting overgaat.”


Klimaatneutrale onderneming


Het correct inzamelen van afgedankte lampen en armaturen is een verantwoordelijkheid van de uitvoerder die het project begeleidt, zegt Kroes. “Onze monteurs leveren de lampen en armaturen vervolgens in bij het magazijn, waarna de magazijnmeester ervoor zorgt dat ze worden aangeleverd bij Wecycle. Op die manier voorkom je lekstromen.”


Pilkes Infra doet al ruim tien jaar lang zaken met Wecycle, weet Kroes. “Recycling goed regelen zit ook wel in ons DNA”, zegt hij. “We zijn een groot voorstander van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo zijn we sinds kort een volledig klimaatneutrale onderneming, en in dat kader werken wij samen met de Climate Neutral Group.”


Op de vraag of de onderneming ook al nadenkt over meer circulaire businessmodellen zegt Kroes: “Dat is wellicht iets voor de toekomst.” En over de toekomst gesproken: welke gevolgen zal een brede toepassing van ledverlichting in de Nederlandse straten voor de installatiesector hebben? Ledlampen gaan immers veel langer mee dan conventionele energiezuinige lampen, en dat betekent dus minder onderhoud. Kroes: “Laat ik zo zeggen: dat moet zichzelf allemaal nog bewijzen. Fabrikanten claimen wel dat lampen 15 tot 20 jaar blijven branden.  Of dat ook zo is, daar kunnen we pas over 20 jaar antwoord op geven. Ik denk dat we straks minder lampen, maar meer drivers gaan vervangen. Want dat is elektronica, en dat heeft tegenwoordig een levensduur van 10 tot 12 jaar, dus ik denk dat service en onderhoud altijd nodig zal blijven. Maar zeker is wel dat led, net als andere nieuwe ontwikkelingen als 3D-ontwerpen, verkeersintensiteit-regelingen en dimtechniek, van invloed zal zijn op de installatiesector. Daar sorteren wij als bedrijf al volop op voor.”