Nieuws

Schepen op frituurvet zorgen voor klimaatneutrale footprint bedrijven

Door geavanceerde biobrandstoffen te gebruiken voor een containerschip, hebben een vijftal bedrijven een klimaatneutrale footprint ontvangen. De vijf deelnemende bedrijven zijn Tony’s Chocolonely, Dopper, Blygold, Magic Marine en Mystic. De bedrijven hebben zich aangesloten bij het GoodShipping Program.

De biobrandstoffen zorgen voor een vermindering van de CO2-emissie met veertig ton. GoodShipping werkt op basis van het massabalansprincipe. Dit betekent dat de biobrandstoffen niet perse in het schip getankt worden waar de vracht van bedrijven op ligt. In plaats daarvan rekent het GoodShipping Program uit hoeveel brandstof gelijk staat aan het vrachtvolume. De biobrandstof wordt vervolgens in een containerschip in de haven van Rotterdam getankt, in plaats van de normale brandstof.

Schepen op frituurvet

GoodShipping koopt geavanceerde biofuels in bij GoodFuels, een 100 procent hernieuwbare brandstof die direct in een containerschip getankt kan worden. “De biobrandstoffen van GoodFuels worden gemaakt van bijvoorbeeld gebruikt frituurvet of van Crude Tall Oil, een afvalstroom uit de papier- en pulpindustrie”, vertelt Anniek Sluis growth accelerator bij GoodShipping. “Voor het verschepen betekent dat een CO2-reductie van 100 procent. Bij de productie van de brandstof is het niet te voorkomen dat er wat CO2 wordt uitgestoten.”

Steeds meer interesse

Sluis vertelt dat er steeds meer interesse vanuit het bedrijfsleven. “We zijn nu een jaar live met ons programma, en merken dat er steeds meer interesse in het verduurzamen van de supply chain is vanuit het bedrijfsleven.” Tot nu toe zijn de deelnemers aan het programma Nederlandse small-medium enterprises, maar de verwachting is volgens Sluis dat daar zeer binnenkort internationale bedrijven bij aansluiten. “Met deze eerste bunkering voor een vijftal bedrijven is ons verhaal rond en zijn we klaar om binnenkort een paar grote namen aan te kondigen die het voorbeeld van deze eerste vijf pioniers zullen gaan volgen.”Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel