Nieuws

Kapel Claraklooster Amsterdam ondergaat renovatie

Erkend restauratiespecialist van BAM, Schakel & Schrale, start een bouwteam voor de restauratie en renovatie van de kapel van het voormalige Claraklooster in Amsterdam.

Het klooster dateert uit 1930. Het gemeentelijk monument is tegenwoordig particulier woningbezit. Met de verbouwing moet de kapel en recreatieruimte van het klooster worden aangepast aan de huidige woonwensen, waarbij de monumentale onderdelen behouden blijven.

Baksteen en houtbouw

Het Claraklooster is onderdeel van de katholieke enclave Linnaeushof in Amsterdam-Oost. Dit hof beschikt over een kerk, klooster, scholen, winkels en woningen en is ontworpen door architect Kropholler. Zijn ontwerpen kenmerken zich door authentiek Nederlandse baksteen- en houtbouwtraditie. Het Claraklooster en de kapel zelf zijn ontworpen door architectenbroers Kraaijvanger. Slechts een deel van hun werken met traditionele baksteenbouw is behouden gebleven, waaronder dus het Claraklooster.

Monumentaal karakter

In het klooster zijn nog veel monumentale onderdelen aanwezig. Schakel & Schrale wil deze karakteristieke elementen zoals betegelde gangen en trappen, schoonmetselwerk, geglazuurde bakstenen, natuursteen en glas-in-loodramen zo duurzaam mogelijk behouden. De komende periode worden in bouwteam de restauratie- en renovatieplannen uitgewerkt. Naar verwachting wordt deze zomer gestart met de eerste bouwwerkzaamheden. De oplevering staat gepland voor het einde van 2019. Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel