Nieuws

Parkeerkosten bij ziekenhuizen opnieuw hoger

Uit het nieuwe onderzoek van besparingsplatform Kortingscode.nl blijkt dat de parkeerprijzen bij ziekenhuizen gemiddeld verder zijn gestegen.

Kortingscode.nl deed de afgelopen twee jaar onderzoek naar de parkeerprijzen bij meer dan 90 ziekenhuizen in Nederland. Daar kwam uit voort dat er bij negen ziekenhuizen in Nederland gratis geparkeerd kan worden. Bij sommige ziekenhuizen kunnen de prijzen hoog oplopen. Zo is parkeren bij OLVG-Oost in Amsterdam het duurst, met vier euro per uur. Bij vijftien ziekenhuizen zijn de parkeerkosten gestegen ten opzichte van twee jaar geleden, bij drie zijn de tarieven lager. 

De afgelopen jaren werden er al meerdere malen kamervragen gesteld over de parkeertarieven bij ziekenhuizen. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg gaf vorige maand aan dat hij 'geen rol of bevoegdheid heeft ten aanzien van parkeertarieven'. De minister zegt het een verantwoordelijkheid van ziekenhuizen en gemeenten te vinden. 

Transparant

Moeten ziekenhuizen verantwoording afleggen waar zij parkeergeld aan besteden? De minister is daar duidelijk over: "Ik ben er voorstander van dat ziekenhuizen transparant zijn over hun inkomsten en uitgaven. Ziekenhuizen hebben reeds de algemeen geldende verplichting om een jaarverslag in te dienen waarin zij zich verantwoorden. Ik zie echter geen noodzaak om een specifieke verantwoording in het leven te roepen voor het besteden van parkeergelden."

Spagaat

“De meeste ziekenhuizen zitten in een spagaat”, vertelde Ed van Savooyen parkeeradviseur bij Spark vorig jaar aan PARKEER24. Hij adviseerde de afgelopen zes jaar zo’n twaalf ziekenhuizen bij het inrichten van hun parkeerbeleid. “Voor de investering in een parkeervoorziening moet het ziekenhuis vaak geld lenen. Dat kan alleen terugverdiend worden door parkeertarieven te hanteren. Zorg verlenen blijft prioriteit 1.”

De autobereikbaarheid is bij veel ziekenhuizen nog erg groot, constateert Van Savooyen, en dat heeft zijn consequenties voor het parkeertarief. “Hoe groter het zorggebied van een ziekenhuis, hoe groter de parkeercapaciteit moet zijn. En dat bepaalt dus weer het tarief.”Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel