Nieuws

Open volkstuinen versterken wijk

Het openstellen van volkstuincomplexen voor buurtbewoners versterkt de sociale samenhang in de wijk. Dat blijkt uit onderzoek dat de Wetenschapswinkel van Wageningen UR (University & Research centre) heeft uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van amateurtuinders Ede (VAT-Ede). 

Open volkstuinen versterken wijk

 

Tuinenpark De Koekelt, een volkstuinencomplex in Ede, is sinds de winter van 2011-2012 vrij toegankelijk voor alle bewoners van de wijk Ede-Veldhuizen. Door de openstelling hebben de buurtbewoners vrij toegang tot het complex en kunnen wandelen over de paden in het park, die aansluiten op de wandelpaden in het aangrenzende Veldhuizerbos. Het toekomstige verenigingsgebouw wordt een ontmoetingsplaats voor tuinders en buurtbewoners.


Aanpak openstelling


De Wageningse Wetenschapswinkel onderzocht op welke manier Tuinenpark De Koekelt de openstelling naar de wijk het beste kan aanpakken en hoe de saamhorigheid onder tuinders van het complex versterkt kan worden. De uitkomsten van het onderzoek biedt handvatten aan betrokkenen bij Tuinenpark De Koekelt en bij andere volkstuincomplexen om buurtbewoners op hun complex uit te nodigen.


Activiteitenorganisatie 


De onderzoekers doen een aantal suggesties om de wijkfunctie van een volkstuincomplex te versterken. Tuinders kunnen activiteiten organiseren op het tuinenpark. Hierdoor leren tuinders elkaar en de buurtbewoners beter kennen. Bij het organiseren van activiteiten is het van belang inzicht te hebben in de wensen van de tuinders en wijkbewoners. Activiteiten dragen bij aan een goede sfeer op het tuinenpark en aan een versterking van de sociale controle. Een goede sfeer en sociale controle zijn een belangrijke basis om buurtbewoners bij het tuinenpark te betrekken en om diefstal en vandalisme te voorkomen. Een gevoel van veiligheid op het tuinenpark is belangrijk voor tuinders en buurtbewoners. Een overzichtelijke inrichting van het tuinenpark en versterking van sociale controle dragen hieraan bij.


Inspelen op wensen en kwaliteiten


Per gebied zijn de wensen in de wijk onderzocht. De buurtorganisaties kunnen op deze wensen inspelen. Buurtbewoners willen voornamelijk kunnen wandelen en zijn verder geïnteresseerd in een groentemarkt, vogelexcursies en in milieueducatie. Om buurtbewoners aan te trekken is het belangrijk om duidelijk te communiceren naar de wijk en het tuinenpark een open uitstraling te geven. De onderzoekers adviseren gebruik te maken van de aanwezige talenten en kwaliteiten van de tuinders. Deze talenten zijn het beste te achterhalen door de tuinders op een persoonlijke en informele wijze te benaderen.


Samenstelling Tuinpark De Koekelt


Het Tuinenpark De Koekelt ligt naast het spoor in het Peppelensteeggebied en grenst aan het Veldhuizerbos, in de wijk Ede-Veldhuizen. Tuinenpark De Koekelt is ongeveer 2,5 hectare groot. De circa 120 tuinders op het complex hebben 14 verschillende nationaliteiten en de inrichting van hun tuinen is zeer divers en varieert van nutstuinen tot wilde bloementuinen. Het hoofdstuk voor tuinders in het rapport is samengevat in het Marokkaans en in het Turks, omdat naast de Nederlandse, de Marokkaanse en Turkse groepen tuinders het grootst zijn op Tuinenpark De Koekelt.

Download hier het rapport Welkom op Tuinenpark De Koekelt, De Kracht van tuinparken voor de wijk.

Lees hier meer over het onderzoek

 

 

 

Deel dit artikel