Nieuws

Facebook bouwt eigen dorp in oververhit Silicon Valley

Facebook is van plan een eigen dorp aan te leggen in Silicon Valley. De Willow Campus is gepland tegenover het hoofdkantoor in Menlo Park en moet een oplossing bieden voor de uit de pan gerezen woningprijzen in Silicon Valley. Het bureau OMA van de Rotterdamse architect Rem Koolhaas mag het ontwerp voor het Facebookdorp maken.

In een officiële blogpost kondigde Facebook de plannen voor de speciale woonwijk aan. Het dorp moet een tegenwicht bieden aan de woningprijzen in Silicon Valley. Die stijgen zo snel dat veel werknemers van het techbedrijf geen betaalbare woningen kunnen vinden. Veel bewoners van Menlo Park wijten de stijgende woningprijzen juist aan de komst van technologiebedrijven zoals Facebook. Uit cijfers blijkt dat de woningprijzen verdrievoudigd zijn sinds 2011, het jaar dat het bedrijf van Mark Zuckerberg neerstreek in de plaats.

Woonwijk voorziet in 1.500 woningen

De Facebookwoonwijk voorziet in 1.500 appartementen, compleet met dorpsplein, apotheek, zeven parken, een winkelcentrum en kantoren. In totaal krijgt de geplande Willow Campus een oppervlakte van 125.000 vierkante meter. Van alle woningen wordt 15 procent onder markttarieven aangeboden, dat komt neer op 225 woningen. Daarmee doet Facebook een kleine aanzet om de oververhitte woningmarkt van enige koelte te voorzien: bewoners van Menlo Park worden niet weggejaagd en een klein deel van de Facebookmedewerkers krijgt een betaalbaar onderkomen. De bedoeling is dat het eerste deel van het dorp medio 2021 gebouwd is.

 Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel