Nieuws

Opgeknapte Maastunnel oogt als vanouds

Het opknappen van de Maastunnel is na ongeveer twee jaar bijna klaar. Op 19 augustus gaan de autotunnelbuizen weer open. Op het oog is de tunnel nauwelijks veranderd.

De Maastunnel is een monument, hierom mag er nauwelijks iets aan veranderd worden. Mede daarom is bij de opknapbeurt veel origineel materiaal hergebruikt, zoals de kenmerkende tegeltjes en de oude kappen en bakken van de verlichting. Achter de kappen zitten nu ledlampen.

Veiligheid en slechte vloerkwaliteit

De Maastunnel moest om twee redenen gerenoveerd worden. Zo voldeed de Maastunnel niet meer aan de huidige veiligheidseisen. Daarnaast was de vloer onder de rijbanen in zeer slechte staat. De vloer is aangetast door door dooizouten. De pekel is in de vloeren getrokken en heeft deze samen met water en zuurstof aangetast. 


De één meter dikke ondervloer is op een innovatieve manier gesaneerd. De bovenste vijftien centimeter van de vloer is met een speciale machine verwijderd. Inmiddels zijn de rijbanen voorzien van een nieuwe gele asfaltlaag. Daarnaast zijn de natuurstenen bij de tunnelmond gereinigd en zijn nieuwe camera's, geluidssystemen en hulppostkasten geplaatst.

Puntjes op de i

De renovatie is nog niet volledig afgerond. In de komende maanden wordt nog een aantal laatste klussen uitgevoerd, maar daarvoor hoeft de tunnel niet volledig te worden afgesloten. Ook de fiets- en voetgangerstunnel moet worden gerenoveerd. Hier worden ook voorbereidingen voor getroffen. Deze renovatie begint in december. Voor de fietstunnel worden zeven maanden uitgetrokken, de renovatie van de voetgangerstunnel duurt met elf maanden iets langer. Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel