Nieuws

Rijopleiding starten vanaf 16,5 jaar

Door de jongeren eerder te laten beginnen hebben ze meer rijervaring als ze alleen de weg op gaan. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid kan begeleid rijden zestien verkeersdoden en vele ongelukken per jaar voorkomen.

Rijopleiding starten vanaf 16,5 jaar

 

30% minder ongelukken

In andere landen bestaat een dergelijk opleidingstraject al, zoals in Zweden en Duitsland. Bij onze oosterburen hebben bestuurders die op hun 17de jaar hun rijbewijs haalden en tot hun 18de begeleid hebben gereden, 30 procent minder ongelukken veroorzaakt. Ook begaan zij daar 20 procent minder overtredingen en rijden zij minder vaak onder invloed van alcohol of drugs.

Vanaf november start de proef met begeleid autorijden. Jongeren kunnen dan al halverwege hun 16de jaar rijlessen nemen en hun theorie-examen halen. Vanaf hun 17de verjaardag mogen ze hun rijbewijs halen. Het doel is om het aantal ongelukken met jonge bestuurders te verminderen.


Begeleiderspas

Na het behalen van het rijbewijs mogen jongeren tot hun 18de onder ervaren begeleiding rijden. Als ze 18 jaar zijn mogen ze alleen de weg op. Begeleiders moeten minstens tien jaar een rijbewijs hebben en mogen niet zijn veroordeeld voor verkeersovertredingen. Als bewijs krijgen ze een 'begeleiderspas'.
 
 

Terug naar overzicht nieuws >>>Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel