Nieuws

Wereldprimeur meerzijdig sportveld in Eindhoven

In Eindhoven opent op woensdag 14 mei het allereerste Cablean Sportveld ter wereld. Het InnoSportLab Sport en Beweeg! Lab heeft hiermee een internationale primeur. Dit baanbrekende, meerzijdige sportveld kan dankzij roterende panelen de gedaante aannemen van een voetbal- of basketbalveld, maar kan ook veranderen in een vlak vol zonnepanelen of een reclamebord.

Het Cablean Sportveld is een roterend drie- of vierzijdig sportveld, dat bestaat uit horizontale panelen die kunnen draaien naar de gewenste toepassing: een voetbalveld van kunstgras, een multifunctioneel kunststof kunstveld, een reclame-uiting of een oppervlakte met zonnepanelen.

 

Verdienen en verduurzamen in één model

Daarmee creëert het sportveld 24/7 meerwaarde, ook tijdens loze momenten waarin de ondergronden anders niet benut zouden worden. Denk bijvoorbeeld aan energie winnen, regenwater bergen en zuiveren, lucht zuiveren, reclame maken, energie opslaan en biogrondstof winnen. Met een Cablean Sportveld krijgt de sportvereniging dus een zelfvoorzienend businessmodel of zelfs een verdienmodel dat geld kan opbrengen, bijvoorbeeld door de opgewekte energie te verkopen. Hierdoor kunnen sportverenigingen deels in eigen energie voorzien op de momenten dat het veld niet voor zijn directe doeleinde wordt gebruikt en kunnen ze nieuwe manieren van sponsoring aanboren. Het is zelfs mogelijk om met het sportveld water te bergen of lucht te zuiveren, meldt producent Cablean Technology.

 

Samenwerking TU Delft en InnoSportLab Sport en Beweeg! 

Cablean ontwikkelde het veld in samenwerking met onder meer de TU Delft  en InnoSportsNL. Het InnoSportLab Sport en Beweeg!, de plek van de opening, is een sportlab waar in samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen innovatieve producten en diensten voor de recreatieve sport worden gerealiseerd. De ontwikkeling en realisatie van het Cablean Sportveld op het InnoSportLab Sport & Beweeg! in Eindhoven startte in 2012. Het duurzame sportveld is nu gereed voor gebruik.

 

Vernieuwd Sportlab

De lancering van het Cablean Sportveld gaat samen met de officiële opening van de nieuwe thuisbasis van het InnoSportLab Sport & Beweeg!. De nieuwbouw en uitgebreide testinfrastructuur geven het InnoSportLab Sport & Beweeg! een nieuwe impuls om verder te operationaliseren en te professionaliseren. Het vernieuwde sportlab beschikt over state of the art infrastructuur, de dienstverlening en de kennis om innovaties succesvol te faciliteren. Samen met de wetenschap en het bedrijfsleven werkt het InnoSportLab Sport & Beweeg! aan innovatieve producten en diensten voor de recreatieve sport. Naast het Cablean Sportveld zijn er deze dag meerdere voorbeelden van innovatieve sportproducten die uitgeprobeerd kunnen worden.

 

Partners

Het Cablean Sportveld is een product van Cablean Technology, als eerste in Eindhoven gebouwd in samenwerking met InnoSportNL, InnoSportLab Sport & Beweeg! en ProFit. Industriële toeleveringspartners zijn: Descol (Pulastic sportvloeren), GreenFields, DJPS en Van Styn. De kennispartner is de TU Delft. Betrokken maatschappelijke sportorganisaties zijn BSV Limburgia, v.v. SCR en v.v. Sliedrecht.

 

 

Bron: ANPDit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel