Nieuws

Erasmus Universiteit renoveert universiteitsbibliotheek

De Erasmus Universiteit Rotterdam zet aanstaande maandag 17 augustus 2015 de eerste stap naar een nieuwe Universiteitsbibliotheek. Dan begint de verhuizing van de UB naar twee tijdelijke locaties, gevolgd door een grondige renovatie. Tot begin 2017 wordt er gewerkt aan een Universiteitsbibliotheek die klaar is voor de toekomst.

 

De Universiteitsbibliotheek, die dateert uit 1968, wordt de komende anderhalf jaar gerenoveerd. Het huidige gebouw heeft niet alleen het einde van zijn levensduur bereikt, de nieuwe UB moet ook klaar zijn voor de toekomst en aansluiten bij de huidige en toekomstige manier van studeren en werken.

 

Daling uitleen in print uitgaven

Hoewel het drukker is dan ooit in de Universiteitsbibliotheek, komen er door digitalisering steeds minder studenten en onderzoekers voor een papieren boek. Momenteel zijn er circa honderd maal meer downloads dan papieren uitleningen. Het aantal keren dat een papieren boek of tijdschrift werd uitgeleend daalde van 200.000 in 1995 tot 36.000 vorig jaar.

 

UB-directeur Matthijs van Otegem: “Kijkend naar de digitale ontwikkeling moeten we radicaal kiezen voor een totale transformatie van onze functie. De UB wordt de content manager van de universiteit: onderzoekers en studenten ondersteunen in het verkrijgen, verwerken, beheren en publiceren van informatie.”

 

Licht

In de nieuwe UB draait het om ontmoeting, samen werken en samen studeren. De inrichting wordt daarop aangepast. Zo wordt de bibliotheek onder meer voorzien van 900 moderne studieplekken, goede wifi en veel stopcontacten. Het merendeel van de studieplekken is gericht op individueel studeren. De afgelopen tijd is de boekenvoorraad danig opgeschoond, niet alleen vanwege de digitalisering, maar ook om plek te kunnen bieden aan meer studieplekken.

 

Vides en een lichtkoepel op het dak maken het binnen zo licht mogelijk. Ook krijgt de UB een nieuwe entree aan de Institutenlaan om de toegang de bevorderen. Het Rotterdamsch Leeskabinet krijgt een prominente plek bovenaan de centrale trap. Omdat het gebouw opener wordt, is er ook minder kunstlicht nodig.

 

De nieuwe UB, een ontwerp van de architectencombinatie ABT-jefvanderputte architectuur, wordt ook duurzamer door het gebruik van veel isolerend glas. Speciale klimaatplafonds zorgen voor de juiste temperatuur.

 

Vernieuwde campus

De renovatie van de Universiteitsbibliotheek maakt deel uit van ‘Campus in Ontwikkeling’, de vernieuwing van de campus van de Erasmus Universiteit. In 2013 werd het nieuwe campushart geopend, op 31 augustus van dit jaar opent het nieuwe onderwijsgebouw Polak de deuren. 

De komende jaren wordt er verder gewerkt aan een aantrekkelijke campus waar het aangenaam studeren, werken en wonen is. Het totaal aantal studieplekken neemt bijvoorbeeldDit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel