Nieuws

Campagne tegen appen in het verkeer

Slingerende fietsers, bijna botsingen of echte ongelukken. Appen in het verkeer is gevaarlijk en daar moet iets aan gedaan worden. Op initiatief van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is samen met onder andere ANWB, Flitsmeister, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, TeamAlert, Nederland ICT en provincies een grootschalige campagne voor aandacht op de weg ontwikkeld.

De minister heeft donderdag 13 september 2018 samen met partners het startsein gegeven voor de nieuwe verkeersveiligheidscampagne MONO. MONO staat letterlijk voor één of alleen. Nederland gaat ongestoord onderweg. De minister: "Vroeger dacht je bij slingerende auto’s aan dronken bestuurders. Nu weet je dat iemand bezig is met zijn mobieltje. We denken dat we kunnen multitasken, maar we kunnen het niet. Appen en rijden gaat niet samen. Rij MONO, fiets MONO."

Gedragsverandering

De MONO campagne gaat meerdere jaren lopen. Dat is ook nodig zo stelt men. Een op de vier mensen leest wel eens berichten tijdens het rijden. Een op de vijf stuurt een berichtje terug. Het risico op een ongeluk is zes keer zo groot. Het duurt vele jaren voordat gedrag verandert. Het eerste deel van de campagne loopt tot medio december. De campagne begint met TV spotjes, attentieborden langs de weg en social media. Bioscoop en radio spotjes starten één en twee weken later. Daarnaast kom je de borden tegen langs provinciale en gemeentelijke wegen en dragen de partners de campagne uit.

Verschillende tips

De campagne geeft tips, mensen bepalen natuurlijk zelf wat ze doen. De een zet de telefoon op stil, de ander bergt ‘m op in de tas of het handschoenenvakje. Omdat de ‘niet-storen’ functie nog niet zo bekend is, is er in deze campagne voor gekozen om deze functie onder de aandacht te brengen. Iedere keer stel je de functie in als je onderweg bent. Als je dat wilt, kun je een autoreply instellen en ontvangen de afzenders automatisch een berichtje. Voor Android zijn er meerdere apps in Playstore. iPhones hebben een optie voor ‘niet-storen tijdens het autorijden’ bij instelopties.

 Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel